fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Паланчиште: 20. октобар – да се не заборави !

Паланчиште, парастос и комеморација 20. октобар 2012. године
Паланчиште, парастос и комеморација 20.
октобар 2012. године

У организaциjи  Удружења потомака и поштовалаца цивилних жртава рата од 1941. до 1945. године Велико Паланчиште jуче jе у Малом  Паланчишту код Приjедора, у Храму Успења  Пресвете Богородице служен парастос невиним жртвама усташких покоља  из окотбра 1942. године.  70 година послиjе окупљени потомци и поштоваоци жртава поручили су нам да мjеста забораву нема.  „Никада се ово мjесто, гдjе jе злочиначка усташка  рука  поклала старе, немоћне, жене и дjецу, ниjе опоравило  од тог монструозног злочина. Наша jе дужност да се сваке године окупимо овдjе, у овом Храму коjи jе подиjелио судбину свог народа и био уништен од  те исте руке  1942. године, да се молитвено сjетимо жртава. Такође, нажалост, морам рећи да српском народу коjег jе сваке године све мање  приjети физички нестанак. Негативан природни прираштаj, расељавање, као и огромне  претрпљене старадалничке жртве у ратовима у претходном виjеку  проузроковали су такво стање. На оваквим скуповима морамо се запитати како се одуприjети  и опстати !?“ Рекао jе, између осталог, Јереj Владислав Вучановић парох паланчишки у своjоj бесjеди.

Послиjе одржаног парастоса положени су виjенци на локалитету партизанског гробља Порине, гдjе се у спомен-костурници налазе и кости диjела жртава октобарских покоља у Великом и Малом Паланчишту и околини. Доктор Милош Стоjановић, испред удружења организатора, нагаласио jе да ће се свим силама потрудити да  до сљедеће годишњице буду обиљежена и доступна  бар 4 наjвећа мjеста страдања. Након полагања виjенаца и комеморациjе , одржана jе Друга сjедница удружења  коjом jе предсjедавао предсjедник удружења мр Зоран Бановић, на коjоj су конкретизовани нардени правци дjеловања, а све у складу са племенитом намjером очувања сjећања.  Дану сjећања на жртве Паланчишта, као и свим пратећим  активностима, присуствовала jе и делегациjа УГ Јадовно 1941 из Бањалуке.

Парастос и комеморациjа, Паланчиште 20. окотбар 2012.Парастос и комеморациjа, Паланчиште 20. окотбар 2012.Парастос и комеморациjа, Паланчиште 20. окотбар 2012.Парастос и комеморациjа, Паланчиште 20. окотбар 2012.

У ноћи између 22. и 23. октобра 1942. године, група усташа, припадника Друге усташке сатниjе Осме усташке боjне, предвођена усташким поручником Батинићем, извршила jе покољ над становништвом Великог Паланчишта. Усташе су без употребљеног ватреног оружjа, ножевима, сjекирама, маљевима и вjешањем убиле 342 становника, међу коjима jе било 226 дjеце до 17 година старости. Те ноћи, на исти начин убиjено jе и око 200 становника села Мало Паланчиште и Јеловац. Ово jе био jедан од наjмонструозниjих злочина коjе су усташе извршиле у овом диjелу Поткозарjа. У Другом свjетском рату у Великом Паланчишту страдало jе 536 становника српске националности од укупно 1.080 становника, према попису из 1941. године.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ  ФОТО ГАЛЕРИЈУ

 

Везане виjести:

Дара Бановић

Усташки покољ у Великом Паланчишту октобра 1942.год.

Комеморациjа у Паланчишту

СЈЕЋАЊЕ КАО ЗАДАТАК

ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У ВЕЛИКОМ ПАЛАНЧИШТУ

ОБИЉЕЖЕНА 70. ГОДИШЊИЦА ОД СТРАДАЊА СРБА У ПАЛАНЧИШТУ КОД ПРИЈЕДОРА

Obilježena 70. godišnjica stradanja Srba u Velikom Palančištu

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: