fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Palančište: 20. oktobar – da se ne zaboravi !

Palančište, parastos i komemoracija 20. oktobar 2012. godine
Palančište, parastos i komemoracija 20.
oktobar 2012. godine

U organizaciji  Udruženja potomaka i poštovalaca civilnih žrtava rata od 1941. do 1945. godine Veliko Palančište juče je u Malom  Palančištu kod Prijedora, u Hramu Uspenja  Presvete Bogorodice služen parastos nevinim žrtvama ustaških pokolja  iz okotbra 1942. godine.  70 godina poslije okupljeni potomci i poštovaoci žrtava poručili su nam da mjesta zaboravu nema.  „Nikada se ovo mjesto, gdje je zločinačka ustaška  ruka  poklala stare, nemoćne, žene i djecu, nije oporavilo  od tog monstruoznog zločina. Naša je dužnost da se svake godine okupimo ovdje, u ovom Hramu koji je podijelio sudbinu svog naroda i bio uništen od  te iste ruke  1942. godine, da se molitveno sjetimo žrtava. Takođe, nažalost, moram reći da srpskom narodu kojeg je svake godine sve manje  prijeti fizički nestanak. Negativan prirodni priraštaj, raseljavanje, kao i ogromne  pretrpljene staradalničke žrtve u ratovima u prethodnom vijeku  prouzrokovali su takvo stanje. Na ovakvim skupovima moramo se zapitati kako se oduprijeti  i opstati !?“ Rekao je, između ostalog, Jerej Vladislav Vučanović paroh palančiški u svojoj besjedi.

Poslije održanog parastosa položeni su vijenci na lokalitetu partizanskog groblja Porine, gdje se u spomen-kosturnici nalaze i kosti dijela žrtava oktobarskih pokolja u Velikom i Malom Palančištu i okolini. Doktor Miloš Stojanović, ispred udruženja organizatora, nagalasio je da će se svim silama potruditi da  do sljedeće godišnjice budu obilježena i dostupna  bar 4 najveća mjesta stradanja. Nakon polaganja vijenaca i komemoracije , održana je Druga sjednica udruženja  kojom je predsjedavao predsjednik udruženja mr Zoran Banović, na kojoj su konkretizovani nardeni pravci djelovanja, a sve u skladu sa plemenitom namjerom očuvanja sjećanja.  Danu sjećanja na žrtve Palančišta, kao i svim pratećim  aktivnostima, prisustvovala je i delegacija UG Jadovno 1941 iz Banjaluke.

Parastos i komemoracija, Palančište 20. okotbar 2012.Parastos i komemoracija, Palančište 20. okotbar 2012.Parastos i komemoracija, Palančište 20. okotbar 2012.Parastos i komemoracija, Palančište 20. okotbar 2012.

U noći između 22. i 23. oktobra 1942. godine, grupa ustaša, pripadnika Druge ustaške satnije Osme ustaške bojne, predvođena ustaškim poručnikom Batinićem, izvršila je pokolj nad stanovništvom Velikog Palančišta. Ustaše su bez upotrebljenog vatrenog oružja, noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile 342 stanovnika, među kojima je bilo 226 djece do 17 godina starosti. Te noći, na isti način ubijeno je i oko 200 stanovnika sela Malo Palančište i Jelovac. Ovo je bio jedan od najmonstruoznijih zločina koje su ustaše izvršile u ovom dijelu Potkozarja. U Drugom svjetskom ratu u Velikom Palančištu stradalo je 536 stanovnika srpske nacionalnosti od ukupno 1.080 stanovnika, prema popisu iz 1941. godine.

 

POGLEDAJTE  FOTO GALERIJU

 

Vezane vijesti:

Dara Banović

Ustaški pokolj u Velikom Palančištu oktobra 1942.god.

Komemoracija u Palančištu

SJEĆANjE KAO ZADATAK

OBILjEŽAVANjE STRADANjA SRBA U VELIKOM PALANČIŠTU

OBILjEŽENA 70. GODIŠNjICA OD STRADANjA SRBA U PALANČIŠTU KOD PRIJEDORA

Obilježena 70. godišnjica stradanja Srba u Velikom Palančištu

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: