fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pag je veliko stratište

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/img_003(1).jpg

BANjALUKA, /SRNA/ – Predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić izjavio je sinoć da je u sistemu ustaških logora na Pagu, tokom njihovog funkcionisanja za oko dva i po mjeseca 1941. godine,ubijeno najmanje 8.000 lica, u najvećem  broju Srba, zatim Jevreja i antifašista.

On je, na predavanju održanom večeras u Banjaluci u okviru obilježavanja stradanja Srba „Dani sjećanja na Jadovno 1941-2013“ o logorima smrti na tom ostrvu, naveo da je do tog podatka u istraživanjima došao Đuro Zatezalo, te dodao da je najveći broj žrtava udavljen u akvatoriju Paga.

Bastašić je rekao da su u okviru kompleksa ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag, koji su bili prvi likvidacioni centri ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, na Pagu fukncionisali logori za Srbe i Jevreje od 24. juna do 20. avgusta 1941. godine, kada je logorski kompleks zatvoren nakon što je Italija uzela to područje.

On je istakao da su na Pagu postojali logor Slana za srpske i jevrejske muškarce, te Metajna – prvi logor za žene i djecu.

Navodeći da se nakon Drugog svjetskog rata veoma malo pisalo i govorilo o tim logorima, Bastašić je rekao da je 1975. godine na mjestu tih logora podignuta mala spomen-ploča, koja je uništena 1992. godine.

„Obnovili smo je 2010. godine, ali je samo nakon dva dana ponovo uništena. Nadamo se da ćemo je 29. juna, kada bude služen parastos na Velebitu i Pagu, ponovo postaviti“, naglasio je Bastašić.

Sekretar Udruženja „Jadovno 1941“ Predrag Lozo rekao je da na zagrebačkom groblju Mirogoj na parceli broj 142 sahranjeno 862 djece sa područja Kozare i Potkozarja, koje su ubile ustaše, ističući da ta parcela predstavlja priču o srpskom zaboravu.

„Predavanje, ili bolje reći prezentacija o temi `Tajna parcele 142`, nije konkretno povezana sa kompleksom logora smrti Gospić – Jadovno – Pag. Tema govori o nepoštovanju takvih mjesta, sa željom da se na njih ukaže i da se prema njima promijeni odnos“, istakao je Lozo.

On je naveo da je se sada, nažalost, pored tog mjesta može osjetiti smrad fekalija, te da ga posjećuje samo jedna starija Srpkinja iz Zagreba.

U okviru „Dana sjećanja na Jadovno 1941-2013“ za danas je u 11 časova, u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci predviđeno služenje parastosa novomučenicima jadovničkim, a u 12, časova komemorativni skup kod spomenika Jasenovačkim  žrtvama kod kod Narodne skušptine RS.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Najava: DANI SJEĆANjA NA JADOVNO 1941-2013.

Dođite na Jadovno 29. juna 2013.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: