Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Ево који су хрватски министри позивали народ да коље Србе!

Датум објаве: среда, 27 новембра, 2019
Величина слова: A- A+

Усташки аблем

(Из књиге „У мучилишту-паклу ЈАСЕНОВАЦ“ Ђорђа Милише, Загреб, 1945, репринт Политика, Београд, 1991.)

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 1. децембра  2015. године.

Усташки се покрет састојао од једне фракције клерофашиста (римокатичко свештенство, посебно више, у служби фашиста и у најтешњој спрези с њима – нап. И. Б.), који су били главни носиоци организације рада, пропаганде и радикални егзекутори уништавања укупног, надасве српског народа.

Главни равнатељ за „промичбу“ (пропаганду) увијек је био клерофашиста. Понајприје инг. Риегер (Ригер), затим Матија Ковачевић, те на крају клерофашиста и познати присталица кољачке политике Иво Богдан. Сви ти клерикалци уједно су били и главни директори усташких листова – „Хрватског народа“, главног гласила усташког покрета, а њихови сателити, мањи клерофашисти, заузимали су положаје равнатеља осталих листова у Загребу и у цијелој провинцији.

Идеолошко гласило усташког покрета био је лист „Спремност“, углавном садржајно обрађиван од усташа-поповаца, који су имали велики утјецај и на само руководство пакла Јасеновца – Старе Градишке. Главни уредник и тог листа био је увијек само клерофашиста, разни, међу којима посљедњи Тиас Мартиђија.

Друга важна усташка организација, основана по напутку Нијемаца, била је организација рада и цјелокупне привреде у усташкој Хрватској. Звала се „Усташа“ – Хрватски ослободилачки покрет – Главни савез сталешких „постројба“ (формација).

Главни руководиоци тих мрачних уреда били су увијек досљедно само клерофашисти, који су стајали искључиво и једино под контролом једног човјека, а то је др. Анте Павелић, крвник и узрочник највећег зла, свих страхота и ужаса, те укупних убистава и злочина над нашим народима.

Руководиоци тих уреда звали су се државни савезничари, а уједно су били и државни тајници. Први је био проф. Александар Сеитз (Зајц). Наслиједио га је проф. Оршанић. Главни актери и њихови сурадници били су познати клерофашисти: др. Церовац, инг. Баковић, а уједно су узели као сурадника дра Адолфа Гентнера, који није био клерикалац, већ познати Хитлеровац, србождер, дугогодишњи чиновник прокуриста (онај који води послове, пословођа, који заступа… – нап. И. Б.) Леонарда Гривичића, љешинара, трговца из Загреба.

Др Грентнер је био усташки главар Средишњице осигурања радника у Загребу кроз четири године. Претстављао је један од кракова интелектуалног зачетништва клања… (…)

Траг се види, отац му је рођени Нијемац из Виртенберга, а он, син му, најопаснији Хитлеровац и нациста… (…)

Паралелно с том моћном групом усташа ратних злочинаца, клерофашисти су били најјаче заступани и у самој усташкој влади. Изразити инспиратор и организатор кољачке политике био је крвави министар Миле Будак, који је јавно годинама пером и ријечју преко загребачког радија позивао народ да коље Србе. Он је био најпопуларнији клерофашиста.

Уз Милу Будака долазе његови колеге најактивнији клерофашисти: министар Ивица Фрковић, министар Пук, министар Цанки – најинтимнији пријатељ Макса Лубурића и његов земљак из Чапљине – Херцеговина, министар Миле Старчевић, министар проф. Маканец, министар Петрић и остали. Клерофашисти су по провинцији усташке Хрватске плански вршили свој рад на прекрштењу Срба, њиховом и укупном истребљењу, лаком и најједноставнијом мјером слањем у пакао Јасеновац – Стару Градишку. У ту сврху у најважнијим котаревима (срезовима) имали су своје котарске претстојнике, а у жупама и велике жупане, међу којима је најпознатији др. Хефер у Осијеку, који су проводили прекрштавања и уједно вршили застрашивања укупна народа, масовним слањем у пакао (Јасеновац – Стара Градишка).

Сви најважнији уреди били су такођер у рукама клерофашиста.

Неоспорно је да је др. Анте Павелић био клерофашиста, јер је из Ватикана стално примао потпору, коју је задобио још у Италији док је био у емиграцији…

И у само усташком стану клерофашисти су били водеће личности. У првом реду био је клерофашиста министар постројник др. Ловро Сушић, шеф Главног усташког стана, а и његов замјеник, мгр. пхар. Божо Кавран, заповједник усташа.

О укупном раду клерофашиста вођени су точно статистички подаци у самој Надбискупији загребачкој, гдје се најточније знало за број прекрштених Срба, као и точан број потамањених Срба, упућених у пакао…

Ту је био уједно једини компас клерофашистичког крвничко-убилачког успјеха…

(приредио: И. Брезац)

 

Извор: Intermagazin

 

Везане вијести:

” href=”https://jadovno.com/brojanje-mrtvih-srba-ako-mi-sami-ne-znamo-da-cenimo-svoju-istoriju-i-mrtve-zasto-bi-to-drugi-radili/” rel=”bookmark”>Бројање мртвих Срба

РАСНИ ЗАКОНИ, ЛОГОРИ, ЛИКВИДАЦИЈЕ, ТРОВАЊА ДЈЕЦЕ, ПЉАЧКЕ…


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

2 одговора на „Ево који су хрватски министри позивали народ да коље Србе!“

Будимир каже:

Hrvatima se moramo osvetiti.

мила каже:

Неки позивали,неки одобравали,неки потајно хушкали,али ево,да мене неко позове да кољем,ја то не бих-јер сам нормална!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top