fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otvorena tajna dokumenta CIA o Hitleru: Firer se nije ubio u bunkeru

Dokumenta sa kojih je skinuta oznaka „poverljivo“ pokazuju da se 1955. godine njihov doušnik hvalio o susretu koji je imao sa Adolfom Hitlerom i priložio fotografije na kojima su on i firer — deset godina posle Hitlerovog samoubistva.

© Foto: C&T Auctioneers and Valuers
© Foto: C&T Auctioneers and Valuers

U dokumentima stoji da je 1955. godine šef „Divizije zapadne hemisfere“ CIA primio tajnu belešku, zbog čijeg naslova je sasvim sigurno popio nešto za smirenje. Naslov je bio „Operativni: Adolf Hitler“.

Kako je naslov nagovestio, vršilac dužnosti šefa stanice u Venecueli je tvrdio da je od jednog svog kontakta dobio obaveštenje kakvo se dobija jednom u životu — deceniju posle svog navodnog samoubistva u bunkeru, Hitler je i te kako živ i nalazi se u Argentini.

Jeste Hitler ili nije?

Ukratko, sa jednim od doušnika, Cimelodijem, kontaktirao je prijatelj od poverenja, bivši pripadnik SS trupa, Filip Sitroen, koji je tvrdio da je jednom mesečno u Kolumbiji bio u kontaktu sa Hitlerom, koji je koristio lažno ime Adolf Šatlmajer za vreme putovanja iz Marakaiba, gde je radio u špediterskoj kompaniji.

Sitroen je rekao Cimelodiju da se čak fotografisao sa svrgnutim firerom, a nejasna fotografija je priložena uz belešku.

Nemački kancelar Adolf Hitler obraća se radnicima u Lustgartenu u Berlinu, 1. maja 1936.
Nemački kancelar Adolf Hitler obraća se radnicima u Lustgartenu u Berlinu, 1. maja 1936.

Takođe je izjavio da je Hitler napustio Kolumbiju i otišao u Argentinu negde u januaru 1955. godine i dodao da je prošlo deset godina od Drugog svetskog rata i da saveznici nisu mogli krivično da gone Hitlera kao ratnog zločinca.

U poruci se zaključilo da ni odeljenje CIA ni Cimelodi nisu mogli da procene valjanost informacije koja je stajala u beleški, ali je ona prosleđena kao informacija od „mogućeg interesa“.

Zapanjeni šef Divizije je tragom beleške pregledao arhivu i pronašao izveštaj star godinu dana u kome ne samo da stoji tvrdnja da Hitler nije mrtav, već se navodi da postoji čitava kolonija nacista u Južnoj Americi. Informacije su i ovog puta došle od Sitroena.

„Filip Sitroen je rekao bivšem članu ove baze da je, dok je radio za kompaniju iz Kolumbije, upoznao osobu koja je jako ličila i uz to tvrdila da je Adolf Hitler. Sitroen je tvrdio da je dotičnog upoznao u naselju Kolonija rezidenata u Tunji, koje je kako tvrdi, naseljeno velikim brojem bivših nacista koji slede ovog navodnog Hitlera sa idolatrijom nacističke prošlosti, oslovljavajući ga sa ’firer‘, pozdravljajući ga nacističkim pozdravom i diveći mu se.“

Više štete nego koristi

Šef odeljenja je ponovo pisao šefu Divizije, pitajući da li da nastave da istragom potencijalno nestalog Hitlera ili ne.

„Ako Glavni štab želi, odeljenje u Bogoti može da sprovede istragu u vezi sa slučajem ’Adolf Šatlmajer‘ u Tongi u Kolumbiji“, piše u dopisu.

Nedelju dana kasnije, šef Divizije je odgovorio da nema primedbe da preduzme dalju istragu o ovom slučaju.

Nacistički kancelar Adolf Hitler i Konstantin fon Nojrah, nemački šef diplomatije u Minhenu, posle povratka sa razgovora sa Musolinijem, 25. juna 1934.
Nacistički kancelar Adolf Hitler i Konstantin fon Nojrah, nemački šef diplomatije u Minhenu, posle povratka sa razgovora sa Musolinijem, 25. juna 1934.

Istovremeno je smatrao „da će biti potrebno dosta truda i napora oko ove stvari“ bez mogućnosti da se ustanovi bilo šta konkretno.

S toga je predložio da se slučaj odbaci.

Izvor: SPUTNjIK

Vezane vijesti:

Vođa nacista ponovio Napoleonove greške

Da li Nemci žele novog Hitlera (video)

Jegor Holmogorov: Pobeda Rusije nad hitlerovskom Nemačkom prosečnom Zapadnjaku deluje protivprirodno

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: