fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otvorena Spomen soba – kosmetske žrtve

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM organizovalo je otvaranje „Spomen sobe – kosmetske žrtve“ u svojim prostorijama u zgradi Beograđanke.

Kosovo
Kosovo

Spomen soba je otvorena u znak sećanja na kidnapovane i ubijene na Kosovu i Metohiji od 1998-2000. i 2003-2004. i to na 18. godišnjicu kidnapovanja rudara površinskog kopa rudnika „Belaćevac“ na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Udruženja Simo Spasić rekao je da je taj datum veoma važan za porodice žrtava, koje su prošle pakao surovih otmica.

U Spomen sobi izloženo je 2.500 fotografija kidnapovaih i ubijenih Srba, Roma, Goranaca, Albanaca i drugih na Kosovu i Metohiji.

„Spomen sobom-Kosmetske žrtve želeli smo da zaštitimo od zaborava svaki ugašeni život koji je zauvek izgubljen na prostorima Kosova i Metohije“, rekao je Spasić.

On je dodao da je Udruženje uz pomoć grada i vlade upelo da otvori spomen sobu, zatim, kako je rekao, da postavi srpski „zid plača“ ispred Tužilaštva za ratne zločine i zatraži pravdu za nastradale.

„Postavili smo ‘zid plača’ i ispred Skupštine, to smo imali kao obavezu prema porodicama žrtava i tražimo da nam grad pomogne sa lokacijom kako bi konačno imali spomenik srpskih žrtvava“, rekao je Spasić. Kako on smatra, najbolja lokacija za to mogao bi da bude Pionirski park.

Prema njegovim rečima, u spomen sobi su „objedinene“ sve žrtve – civili, vojnici, policajci, jer su, kako je kazao, sve žrtve pođednake.

U spomen sobi, kako je naveo, na slikama je predstavljeno preko 2.500 kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca Srba, Roma, Goranaca, a na 26 fotografija su i Albanci koji su radili pri policiji.

Svi koji to žele, Spomen sobu mogu doći da obiđu svakog dana, i ona će biti otvorena 24 sata, rekao je Spasić.

Spasić je zahvalio ministru za rad Aleksandru Vulinu navodeći da je spomen soba otvorena zahvaljujući i uz pomoć tog ministarstva.

„Ova spomen soba je neki put ka istini i pravdi, i tražimo pravdu za naše mučenike. Konačno imamo državu iza nas, mi ne pripadamo ni vlasti ni opoziciji, mi pripadamo našoj tragediji i jedino tražimo podršku države i medija da stanu iza srpskih žrtvava“, rekao je Spasić.

Zastupnik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Snežana Marković Zdravković zapitala je zašto Srbija nikada nije tražila kidnapovane Srbe i „zašto je vlada DOS 2001-2002. oslobodila više od 2.000 albanskih terorista i zločinaca i sve to, kako je dodala, bez zahteva da se oteti Srbi oslobode“.

Ona je navela da će udruženje tražiti da Vlada Srbije 10. jun proglasi za dan Kosmetskih žrtava jer se u tom periodu najviše ubistava i otmica dogodilo, i da država konačno zakonom reguliše status porodica civilnih, predratnih, ratnih i posleratnih žrtava na kosovu i Metohiji.

„OVK, NATO, KFOR, UNMIK, EULEKS odgovorni su zbog 2.500 ubijenih Srba. Smatramo da je Srbija imala moralnu obavezu da pomogne podoricama kidnapovanih Srba na Kosovu i Metohiji“, rekla je Zdravković.

Šef Odseka u Komisiji za nestala lica Ljiljana Krstić rekla je da je važno, i da se ta komisija zalaže da se sudbina kidnapovanih i nestalih što pre razreši.

Ona je rekla da se nada da će uskoro biti nastavljen postupak provere terena u Žilivodama koji je započet 2008. godine i počne ekshumacija.

Izvor: B92

 

Vezane vijesti:

Sudbina 540 Srba nestalih na Kosovu i dalje nepoznata

ĆUTE ALBANCI, ĆUTE MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE, ĆUTI BEOGRAD…

Kako u Nemcu kuca srce Srbina sa Kosova

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: