Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

ĆUTE ALBANCI, ĆUTE MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE, ĆUTI BEOGRAD…

Datum objave: nedelja, 22 februara, 2015
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Porodice_nestalih_Srba_sa_Kosova_i_Metohije-3fce23a2U Retimlju i Opteruši zločinci su iz srpskih domova odveli sve što nije bilo ženskog roda i dečjeg uzrasta. Nije odveden samo jedan starac – navodi predsjednik Udruženja kidnapovanih, nestalih i ubijenih Srba iz Orahovca Negovan Mavrić.

Priredio: Neđeljko ZEJAK

Kidnapovanja Srba na Kosmetu i dalje su van domašaja pravde – o tome više ne priča ni javni tužilac za ratne zločine Srbije, upozorava predsjednik Udruženja kidnapovanih, nestalih i ubijenih Srba iz Orahovca Negovan Mavrić.

U oktobru 1999. godine kidnapovan je Negovanov brat Mlađan Mavrić na očigled bivših komšija Albanaca u centru Orahovca, dvadesetak metara od punkta KFOR-a.

Srbi su tada povjerovali da dolaskom KFOR-a i UNMIK policije na Kosmetu dolazi i smirivanje situacije, ali su se prevarili – te jeseni je samo sa područja Orahovca kidnapovano i u nepoznatom pravcu odvedeno četrdesetak Srba.

U Orahovcu nema porodice koja nije u crno zavijena.

Pokušavali su Srbi iz Orahovca da upozorenjima i molbama UNMIK-u i KFOR-u skrenu pažnju da nisu bezbjedni, da prijeti raseljavanje i da će, ukoliko se nastavi sa zatiranjem tragova, pravda i istina ostati zauvijek obavijene velom tajne.

“Tražili smo da deo moći iskoriste u odbrani Srba i pronalaženju zločinaca, ali, umesto toga, videli smo saglašavanje stranaca sa zločincima i njihovim naredbodavcima, kojima je meta bio svaki viđeniji Srbin” – kaže Mavrić za Srnu i precizira:

“Bio je dozvoljen lov na Srbe. To je istina sa kojom će se kad tad suočiti, ako ni pred kim drugim – ono pred Bogom, pripadnici UNMIK-a i KFOR-a”.

Trećeg decembra 1999. godine pred patrolom KFOR-a kidnapovana su trojica Srba. Jedan je uspio da umakne. Imena ostale dvojice su na spisku u crno zavijenih srpskih porodica.

“Nebojša Pavlović i Mlađan Manitašević nisu ubijeni već izmasakrirani”, svjedoči Mavrić.

Ljubiša Manitašević uspio je da umakne, ali je i on, kao i porodice ostalih stradalnika, morao da bjekstvom iz Velike Hoče spašava svoju i glave ostalih ukućana.

Mavrić podsjeća da su još u junu 1998. godine dva srpska sela zbrisana sa geografske karte u napadima Albanaca.

“U Retimlju i Opteruši zločinci su iz srpskih domova odveli sve što nije bilo ženskog roda i dečjeg uzrasta. Nije odveden samo jedan starac.

Na licu mesta ubijen je Anđelko Kostić. Odvedeno je 14 Kostića i dvojica Nikolića. Među njima i Nemanja Božanić, koji je imao samo 15 godina. Zločinci, komšije koje su Srbi hranili, pretvorili su se u zveri”, ističe Mavrić.

On napominje da se svaki zločin dogodio u prisustvu svjedoka.

“Zna se po imenu i prezimenu ko je kidnapovao, a ko ubijao. U svim slučajevima postoje svedoci, ali to nije bilo dovoljno istražiteljima UNMIK-a da makar jedan jedini slučaj rasvetle”, navodi on.

Mavrić napominje da o zločinima u Retimlju i Opteruši ćuti čak i javni tužilac Srbije za ratne zločine.

Za optužnicu u slučaju ubistva Albanca dovoljno je pokazati prstom na bilo kog Srbina, kaže Mavrić, dok su slučajevi kidnapovanja i ubistava Srba obavijeni “velom tajne”.

On ne očekuje pomak u istragama ni od najavljenog Specijalnog suda za ratne zločine.

“Uvereni smo da se će opet ispostaviti da `nema svedoka`, jer su desetine njih ubijene, a da su dokazi – hiljade strana pisanih izjava, fotografija i drugih materijala – navodno nestali”, ističe Mavrić za Srnu i zaključuje:

“Svi oni će, na kraju, kao i uvek, biti oslobođeni”.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

DANAS 14 GODINA OD ZLOČINA NAD SRBIMA U LIVADICAMA

OTVORENO PISMO NIKOLIĆU, VUČIĆU I DAČIĆU
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top