fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ОДЈЕЦИ: ЕВРОПСКА ШТАМПА О САРАЈЕВСКОМ АТЕНТАТУ“

Narodna_biblioteka_Republike_Srpske-46f42190У Народноj и универзитетскоj библиотеци у Бањалуци отворена jе изложба „Одjеци: европска штампа о Сараjевском атентату и Јулскоj кризи“ групе аутора, те приказан документарни филм „Сараjево 1914.“.

Промовисана су и књиге „Сараjево 1914“ Владимира Дедиjера и „Сараjевски атентат“ Воjислава Богићевића.

Професор Филозофског факултета у Бањалуци Боривоjе Милошевић рекао jе синоћ новинарима да су представљена нова издања књига, стенограмске забиљешке са суђења Гаврилу Принципу и другима коjе су први пут приређене у издању историчара Воjислава Богићевића 1954. године.

„Стенограми представљаjу jедан од наjважниjих историjских извора за проучавање предисториjе Сараjевског атентата и свих околности коjе су довеле до њега“, истакао jе Милошевић.

Према његовим риjечима, друга монографиjа jе чувена књига историчара Владимира Дедиjера „Сараjево 1914“, коjа jе 1984. године у анкети „Њуjорк таjмса“ проглашена за књигу године, jедна од наjреферентниjих књига о Сараjевском атентату.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Зечевић рекла jе новинарима да jе у оквиру проjекта „Изучавањем историjе до помирења“ поводом обиљежавања стотину година од Првог свjетског рата настала и изложба „Одjеци: европска штампа о Сараjевском атентату и Јулскоj кризи“.

Зечевићева jе рекла да jе у оквиру овог проjекта настао и jедночасовни документарни филм „Сараjево 1914.“, у коjем су заступљена мишљења академика Мухамеда Филиповића и историчара Жељка Вуjадиновића.

Она jе рекла да се као дио промоциjе одржаваjу и jавне дебате чиjи jе циљ подстицање диjалога и критичког мишљења о Првом свjетском рату.

Новинар Мухарем Баздуљ, jедан од стручних консултаната коjи jе радио на избору грађе – штампаног материjала и плаката из Србиjе и Мађарске краjем маjа и почетком августа 1914. године, приjе и након Сараjевског атентата, истакао jе да jе оваj проjекат професионално осмишљен.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

отварање изложбе „стоjановићи и сараjевски атентат“

Сто година од Сараjевског атентата – Jadovno 1941.

Да ли прослава, обележавање, или обнова ратне атмосфере …

БиХ после Сараjевског атентата: Увек смо први плаћали у крви …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: