fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OTVORENA IZLOŽBA O STRADANjU U DRUGOM SVJETSKOM RATU

U prebilovačkom Domu kulture sinoć je otvorena izložba „Prebilovci“ koja govori o stradanju ovog srpskog sela u Drugom svjetskom ratu kada su ustaše pobile 826 stanovnika, većinom žena, djece i staraca.

Organizatori izložbe su Srpsko nacionalno društvo „Prebilovci“, Udruženje građana „Jadovno 1941“ i Kulturni centar Novog Sada, a autori istoričari Dragoslav Ilić i Predrag Lozo.

Ilić je na otvaranju izložbe rekao je da izložba na 20 panoa govori o stradanju i obnovi Prebilovaca.

„Pri izradi izložbe ispoštovan je metodološki princip istorijske nauke. Mi smo primijenili nešto što je autentično u našem kulturnom poimanju stradanja gdje je izložba doživljena kao neka vrsta martirologije“, istakao je Ilić.

Lozo je rekao da je osnovni cilj kulture sjećanja da se takve stvari ne ponove.

„Prevencija genocida je osnovni cilj svih djelatnosti u kulturi sjećanja. Izložba je pokušaj da se, koliko je to moguće, tehničkom postavkom ispriča priča o Prebilovcima“, naveo je Lozo.

Prema njegovim riječima, stradanje Prebilovaca je samo svojom faktografijom dovoljno da iznese veliku priču i donese veliki zaključak, kao paradigma srpskog stradanja u BiH.

„Osnovni cilj je da pošaljemo poruku – ne zaboravu. Prebilovci treba da budu putokaz za kulturu sjećanja i naš kolektivni odnos prema prošlosti, kako genocidu u NDH, tako i stradanju u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Moramo biti svjesni da su ove mošti koje su dva puta uništavane bile putokaz srpskom narodu 1992. da stvori Republiku Srpsku kao veliko `ne` genocidu“, naglasio je Lozo.

Izaslanik Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije Đorđe Aleksić uporedio je prebilovačku priču sa biblijskom pričom o Jovu, naglašavajući da događaji u Prebilovcima govore o vaskrsu ovog mjesta.

„Danas četvrtinu stanovnika Prebilovaca čine djeca. To govori koliko je ovaj narod duhovno jak“, rekao je Aleksić, dodajući da će se Vlada Srbije uključiti u priču o Prebilovcima i dati podršku ovom mjestu.

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva „Prebilovci“ Milenko Jahura podsjetio je da su Prebilovci dva puta stradali – 1941. i 1992. godine kada su uništene kosti.

On je rekao da su Prebilovčani 1999. počeli da se vraćaju u ovo selo „koje je još ranjeno, ali je, ipak, urađeno mnogo toga“.

Jahura je naglasio da Republika Srpska i Srbija treba da usvoje deklaraciju o genocidu nad srpskim narodom u NDH.

Predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić podsjetio je da stradanja u Jadovnu, Livanjskom polju i Prebilovcima vezuje puno toga, a prije svega način na koji su ljudi ubijani bacanjem u jame.

„Izložbom želimo objelodaniti istinu o Prebilovcima. U školskim udžbenicima u Republici Srpskoj nema ni Prebilovaca ni Jadovna, ni Podrinja, ni Garavica, ni Livanjskog polja, čak se ne spominje ni Donja Gradina. Dok to ne bude ispravljeno naša djeca mogu da uče samo sa ovakvih izložbi, interneta i malobrojnih knjiga malog tiraža“, dodao je Bastašić.

Izložba „Prebilovci“ ostaće kao trajna postavka u Domu kulture u Prebilovcima, a kopija dokumenata će nastaviti da priča priču o ovom stradalničkom mjestu u mnogim drugim gradovima.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sutra će osveštati Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, kod Čapljine, koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici u ovom mjestu.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

VIDEO – Izložba „Prebilovci“ – Beograd 21. maj 2015 …

Spasovdan u Beogradu: Izložbom „Prebilovci” predstavljena …

u beogradu otvorena izložba o stradanju prebilovačkih srba

Sećanje je put poštovanja kojim treba da idemo – izložba …

Prebilovci – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: