fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OTVORENA IZLOŽBA „EKONOMIJA JASENOVAČKIH LOGORA“

Autor_izlozbe_Tanja_Tulekovic-f170a158U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu sinoć je otvorena izložba „Ekonomija jasenovačkih logora“, autora Tanje Tuleković, višeg kustosa Javne ustanove „Spomen područja Donja Gradina“.

Direktor „Spomen područja Gradina“ Milorad Bukva rekao je na otvaranju izložbe da Jasenovac „čini posebnim, a po tehnici ubijanja i savršenijim“ od Aušvica, činjenica da su ustaški dželati svakodnevno izmišljali kako da na što svirepiji način ubiju svoje žrtve – Srbe, Rome i Jevreje.

„U Aušvicu je napravljen tehnički savršen sistem ubijanja u vidu gasnih komora. Ustaše su, međutim, u Jasenovcu kao metod ubijanja, uz prethodno iscrpljivanje, iskoristili rad. Oni su angažovali logoraše da danonoćno rade bez hrane i vode. Na kraju jesenjih radova svi su uglavnom likvidirani“, rekao je Bukva.

On je naglasio da je izložba „Ekonomija jasenovačkih logora“, koju će beogradska publika imati priliku da vidi do 10. februara, samo jedan od načina da se srpska i javnost u inostranstvu „podsjeti i upozna kakve su dimenzije ustaškog zločina u Jasenovcu“.

Srpski akademik Dinko Davidov je rekao da je izložba „Ekonomija jasenovačkih logora“ prilika da se svi zajedno prisjete onih koji nisu imali priliku da se rode, jer su oni koji su, kako je rekao, mogli biti njihovi očevi i majke ubijeni u Jasenovcu.

On je naglasio da je i sam zamalo ostao nerođen jer mu je otac bio zatočenik u jednom „dalekom evropskom logoru smrti“.

„Mi ovom izložbom nećemo proglasiti pobednike i reći ovaj je poražen, a ovaj je pobednik, ovaj je onakav, a onaj ovakav. Mi odavde moramo otići sigurniji i uvereniji da ne smemo da dozvolimo da se takve stvari ponove“, rekao je Davidov.

Autor izložbe Tanja Tuleković naglasila je da sadržaj izložbe potvrđuje da je sistem logora Jasenovac bio planiran do krajnjih detalja i da „ustaše ništa nisu prepuštale slučaju“.

„U logoru je postojala radna grupa `E` – Ekonomija, unutar koje su činjena najstravičnija zvjerstva. Logoraši – radnici su ujutro u 5.00 odvoženi skelama preko Save i angažovani na različitim poslovima. Za svoje dželate oni su pekli i rakiju, a ustaše bi se onako opijeni takmičili u izmišljanju što brutalnijih radnih zadataka za njih“, rekla je Tulekovićeva.

Izložba je postavljena povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Izložbu čini 15 panoa na kojima su, osim autentičnih fotografija „Jasenovačke ekonomije“, nalaze i potresna verbalna svjedočenja preživjelih logoraša.

Izložba je premijerno predstavljena u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a nakon Beograda seli se u Novi Sad.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OTVARANjE IZLOŽBE „EKONOMIJE JASENOVAČKOG LOGORA“ SUTRA U BEOGRADU

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: