fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OTVORENA IZBLOŽBA O STRADANjU SRPSKE DJECE U PROTEKLOM VIJEKU

U Domu Vojske u Beogradu otvorena je izložba „Djeca u ratu“, dokumentovano svjedočanstvo o srpskoj djeci kao žrtvama rata u periodu od 1914. do 1999. godine.

FOTO: SRNA

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je da bi ovu izložbu trebalo da vide srpska djeca, da bi razumjela sa kakvim zlom se suočio njihov narod, ali isto tako da je vide i djeca drugih naroda.

„Hoću da verujem da nijedno hrvatsko dete, da je videlo prave slike ustaškog užasa u Jasenovcu, ne bi nikada moglo da peva na Tompsonovom koncertu ili da nosi ustašku kapu. Zato, treba se suočiti sa zlom, da bi se znalo protiv čega se treba boriti“, rekao je Vulin.

Vulin je istakao da su srpska djeca ubijana na pragovima svojih kuća, te ocijenio da je to više od zločina i da predstavlja želju da se jedan narod istrijebi, zatre i nestane, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

„Ubijati decu je više od zločina, više od ljudske izopačenosti. Ubijati decu znači ubiti budućnost jednog naroda koji mora da nestane“, rekao je Vulin i istakao da srpski narod koji je svoju djecu čuvao u svojim kućama, nikada neće činiti drugima ono što je činjeno njemu.

Ministar odbrane Srbije kaže da istoriju srpskog naroda vidi kao borbu za slobodu i ratove koje Srbi nisu izazvali ni tražili, a koje su morali da vode samo zato da bi opstali.

„Nezavisna Država Hrvatska, svi oni koji žele da je ponove, treba da dođu ovde, da se zagledaju u oči naše pobijene dece i da onda probaju sebi da dokažu, sebe da ubede, ne nas, da je /kardinal/ Alojzije Stepinac svetac“, rekao je Vulin.

On je naveo da Stepinac kao čovjek koji je blagosiljao ustaške zločine, koji je prekrštavao srpsku djecu ne pitajući ih kako su postali siročad, ne zaslužuje da bude svetac.

„Zar onaj ko je dopustio da se ćuti o ustaškom, jasenovačkom genocidu ne treba da bude svetac. Neka oni pogledaju u oči naše dece, neka sami izgovore da su oni samo kolateralna šteta i ništa više“, rekao je Vulin.

Izložbu su zajedno priredili Ministarstvo odbrane Srbije – Medija centar „Odbrana“, Muzej žrtava genocida i Fond „Mala Milica Rakić iz Batajnice“, kao dio programa obilježavanja odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Izložba u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je svakog dana od 11.00 do 19.00 časova, osim nedjeljom, i trajaće do 1. juna, a ulaz je besplatan.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: