Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Отворен Музеј Шабачких Јевреја

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је вечерас у Шапцу, на отварању Музеја Шабачких Јевреја, да је један од циљева Министарства залагање за снажну афирмацију принципа децентрализације културне политике, јер „култура мора да прожима сваки кутак наше државе“.

Фото: Тањуг
Фото: Тањуг

Србија не сме да буде тело са великом главом, са Београдом као центром културних збивања и овај сазив Министарства културе и информисања је доследан и чврст у спровођењу децентрализације културне политике у пракси, не само на нивоу „допадљиве синтагме“, истакао је министар. Према његовој оцени, саопштено је из Министарства културе и информисања, Шабац је врло вибрантна културна средина. „Ово је локална средина која посвећује пажњу културном развоју, заштити културног наслеђа, као и савременом стваралаштву и драго ми је да су овде развијени ставови када је реч о неопходности културе“, рекао је Вукосављевић и истакао да таквих градова има још, али да је Шабац један од светлијих примера. „Трудићемо се да подстичемо све области културног живота у овом граду“, истакао је министар. Он је подсетио да је Шабац као град у Првом светском рату много настрадао и да се до данас није опоравио. Како каже, сваки напор, било интелектуални било културолошки, који служи да се та сећања сачувају, да се извуку поуке, историјске мудрости и знања, јесу напори вредни сваког труда и подршке, како моралне тако и финансијске и политичке, наводи се у саопштењу. Обнова ове синагоге је значајан епилог у култури сећања на страдања два народа, Срба и Јевреја, истиче министар и напомиње да је добар знак то што културни посленици и управа Града Шапца са дужном пажњом и бригом воде бригу о свом културном животу. На отварању изложбе „Баухаус архитектуре Тел Авива“ у Библиотеци Шабачкој, која је претходила свечаности отварања Музеја, Вукосављевић је подсетио да је Шабац град у којем су Јевреји и јеврејска заједница оставили дубок и значајан траг и напоменуо да је ова поставка прилика да се побољша културна сарадња између Шапца и Израела, али и целе Србије и Израела. Односи две земље су добри, оценио је министар и напоменуо да се управо кроз културну размену они додатно потврђују. „Ова изложба је пример ефектне међународне сарадње“, закључио је Вукосављевић. „Шабац је један од градова који је на конкурсу ‘Градови у фокусу’ Министарства културе и информисања добио средства за финансирање пројекта „ЕУрека! открили смо Шабац!“ односно за реконструкцију старе сефардске синагоге и оснивање Музеја шабачких Јевреја“, наводи се у саопштењу. Шабац је од Министарства културе у 2016. и 2017. години добио око 23 милиона динара. Од тога је око 20 милиона за пројекте у вези са заштитом културног наслеђа, савременим стваралаштвом и међународном сарадњом, а око три милиона за област информисања.

(Тањуг)

Извор: Б92

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: