fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otvaranje arhiva Vatikana može da rasvetli ulogu Stepinca

Otvaranje tajnih arhiva Vatikana doneće nekoliko odgovora.

Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Među njima su – kakve su bile reakcije pape Pija Dvanaestog na informacije o događajima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u Drugom svetkom ratu i zločinima ustaškog režima, kao i o ulozi zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, pišu „Večernje novosti“.

List piše i da bi tajni dokumenti, ako svi budu dostupni 2020. kako je najavio papa Franja, mogli da trajno s dnevnog reda skinu pitanje proglašenja za sveca kardinala Stepinca.

„Novosti“ prenose i izjavu jednog visokog sveštenika u vatikanskoj hijerahiji koji kaže da su i u Vatikanu svesni da je do sada jako malo poznato o prepisci između zagebačkog Kaptola i Vatikana i šta ona sadrži, ali da je sigurno da je vrh Rimokatoličke crkve znao šta se događa u NDH.

„Dokumentacija može da rasvetli kako je Vatikan reagovao na vesti iz Zagreba i Hrvatske o zločinima koji su tada počinjeni, a iz toga će biti jasnija slika o ponašanju kardinala Stepinca“, kaže sagovornik lista.

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić kaže za list da arhivi možda kriju dokumenta koji bi mogli da rasvetle kakav je bio stav i Vatikana i Stepinca prema Pavelićevom režimu i ono što se dešavalo u Hrvatskoj.

On dodaje da arhivi možda kriju odgovor na pitanje da li je Stepinac zaista oštro kritikovao pokrštavanje pravoslavnih vernika ili je to opravdavao.

Izvor: TANJUG

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: