fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otkup nepokretnosti u Hrvatskoj: Za Srbe skuplje od tržišta

Dok hrvatska vlast koči Srbiju na evropskom putu argumentom da se ne poštuju prava hrvatske manjine u Srbiji, srpska manjina u Hrvatskoj muku muči godinama da ostvari svoja prava. Bivši nosioci stanarskog prava, kojima je devedesetih preko noći oduzeto to pravo, sada moraju da plate za otkup od 500 do 700 evra, što je u nekim mestima više od tržišne cene. Deca ne mogu da naslede stan ako ga roditelji ne kupe, a većina nema ni para ni mogućnosti da dođe do kredita. Nije jeftin ni najam, a kada se uzmu u obzir režije, onda je cena kao kada se stan unajmljuje preko oglasnika. Istovremeno, na dobijanje hrvatskog državljanstva čeka se godinama, a sam postupak izuzetno mnogo košta. A bez toga nema ni zdravstvenog osiguranja, ni jeftinijeg prevoza, da se o mogućnostima zaposlenja i ne govori.

Sve u svemu, stanje se za Srbe u Hrvatskoj pogoršava, a ne poboljšava. U Zagrebu je još uvek 629 zahteva za stambeno zbrinjavanje, a iz godine u godinu poskupljuje otkup stana. Ako se plaća u gotovini, u ovom je času cena kvadrata 500 evra, a na kredit 700 evra. Međutim, ima i slučajeva da ukupna cena kvadrata bude i 900 evra. Većini ne pomaže što su zahteve podneli još krajem devedesetih, kada se zahtevi nosilaca oduzetih stanarskih prava nisu rešavali, iako su uslovi za otkup bili znatno povoljniji.

Svi koji su se odlučili za povratak godinama doživljavaju i mučne scene kada mora da dokazuju da zaista stanuju u dodeljenim stanovima. Policija im kuca u kasnim noćnim časovima na vrata, a nekima je na ulazu oblepljena potvrda da je reč o državnom stanu. Poslednjih godina posebno su bili ugroženi povratnici iz Republike Srpske, iako u poslednje vreme ima nekih pomaka. U Kancelariji Srpskog narodnog veća u Zagrebu tako kažu da državljani BiH iz RS mogu da kupuju nekretnine u Hrvatskoj, što im je do sada bilo uskraćeno. Upravo oni najčešće traže od Ministarstva pravosuđa Hrvatske saglasnost za otkup stanova, ali se onda nađu pred zidom zbog visoke cene, koja i dalje raste.

Pojedinim Srbima savetovano je čak da ne primaju rodbinu u državne stanove, a za svaku potvrdu moraju da plate iznose koje nemaju. Mnogi žive u strahu i nelagodi, ne znajući šta ih čeka. Srbi u Hrvatskoj žale se i na stalne izmene zakona, a ima i primera onih koji su bili žrtve nesavesnih advokata koji godinama nisu uradili ništa da ostvare prava svojih klijenata. Izgubljeno pravo na dom pretvorilo se u dugu agoniju koju mnogo Srba u Hrvatskoj, uprkos zahtevima Evrope, nije rešilo do današnjeg dana. Kako je reč ponajviše o starijim ljudima sa malim prihodima koji su se jedva izborili za pravo na stalni smeštaj, pravna bitka za krov nad glavom je naprosto preskupa i prekomplikovana.

PUKO PREŽIVLjAVANjE

Srbi danas teško žive ne samo u malim mestima, gde su pre bili većina, već i u Zagrebu. Mnogi, poput prestoničke porodice Stijak, jedva imaju za preživljavanje, a zbog stresa su oboleli i sada su socijalni slučajevi.

– Povratnici su tramatizovani, u lošem stanju, bez para za otkup stana – kaže Goran Stijak, čija nepokretna majka godinama vodi bitku s hrvatskom birokratijom.

Piše: J. Kerbler – VEČERNjE NOVOST

Izvor: Srpski Narodni Forum

 

Vezane vijesti:

KAD SE SVEDU RAČUNI – Srpska imovina u Hrvatskoj vredi …

O imovini i penzijama proteranih Srba posle dve decenije …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: