Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Otkriveno spomen-obilježje za 12 poginulih boraca

Datum objave: nedelja, 4 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

U Agincima kod Kozarske Dubice danas je otkriveno i osveštano spomen-obilježje za 12 boraca iz ove mjesne zajednice koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U Agincima kod Kozarske Dubice danas je otkriveno i osveštano spomen-obilježje za 12 boraca iz ove mjesne zajednice koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu
Foto: SRNA

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro rekao je da je u Agincima, u okviru Partizanskog groblja “Kruškovac”, osveštano spomen-obilježje kao znak sjećanja na stradale sugrađane koji su svoj život ugradili u temelje Republike Srpske.

“Danas je prilika da se podsjetimo da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu iskazano apsolutno srpsko jedinstvo i želja za opstankom srpskog naroda na ovom području i stvaranjem srpske države, slobodno možemo reći, Republike Srpske, kao garanta našeg opstanka na ovom prostoru”, naglasio je Zlojutro.

On je istakao da se to jedinstvo ne smije nikada zaboraviti i mora njegovati i danas.

“To jedinstvo je jednako ugrađeno u temelje Republike Srpske, kao i životi mnogih stradalih boraca i civila, a i danas je jednako važno”, rekao je Zlojutro.

On je dodao da mu je drago što je opština bila u mogućnosti da pomogne izgradnju spomen-obilježja u Agincima koju su incirali mještani i Mjesna boračka organizacija.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Dragoljub Ćibić rekao je da je spomen-obilježje u Agincima otkriveno u okviru obilježavanja “Septembarskih dana odbrane” u Kozarskoj Dubici.

“U septembru mjesecu Kozarska Dubica živi pod posebnim emocijama, a ove godine obilježavamo 21 godinu od strašne agresije hrvatske vojske na ovo područje u septembru 1995. godine i bitku koja je bila presudna za stvaranje Republike Srpske”, naveo je Ćibić.

On je rekao da Partizansko groblje “Kruškovac” ima 143 grobne ploče, sa grobnicama četiri narodna heroja iz NOR-a, a nakon današnjeg dana to je kompleks sa postavljenim spomen-obilježjem za 12 boraca iz Aginaca koji su poginuli u proteklom ratu.

Ćibić je podsjetio da Boračka organizacija ima dugogodišnji plan izgradnje spomen-obilježja iz odbrambeno-otadžbinskog rata čija relizacija je počela izgradnjom Spomen-hrama “Sveta Petka” kao centralnog, a spomenik u Agincima jedanaesto je obilježje na području Kozarske Dubice i preostala je još izgradnja spomen-obilježja u Drakseniću i Komlencu.

On je naveo da je u izgradnju spomen-obilježja u Agincima, osim sredstava koje je obezbijedila opština i očekivanih sredstva iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, utošeno više od 10.000 KM koje su prikupili građani i pravna lica iz te lokalne zajednice.

Spomen-obilježje izgrađeno je na inicijativu Mjesne boračke organizacije, a njegovom otkrivanju i osveštanju prisustvovao je veliki broj mještana, porodica stradalih vojnika, kao i opštinski zvaničnici.

Spomenik je osveštao paroh dubički Gojko Slijepčević, a vijence su položili rodbina i prijatelji stradalih vjonika, brojne delegacije, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac i Perica Bundalo, delegacija opštine Kozarska Dubica, Boračke organizacije Republike Srpske, opštinske i mjesne Boračke oragnizacije, SUBNOR-a i drugi.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Aginci Mladen Vatreš uručio je zahvalnice pojedincima i predstavnicima preduzeća koji su pomogla izgradnju spomen-obilježja.

Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području četiri pogranične opštine Republike Srpske – Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Gradiške, na izuzetno brutalan način ubijena su 104 civila i vojnika, te pričinjena ogromna materijalna šteta.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Počinje izgradnja spomen-obilježja u Agincima

Bitka na humkama predaka

Marko Janković:Odbrana zapadno krajiških opština …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top