fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otkriveno spomen-obeležje u čast 1.300 kaplara

Spomen-obeležje za heroje sa Kolubare otkriveno povodom 16. novembra, Dana Kopnene vojske i Dana pešadije

Foto D. Simić
Foto D. Simić

U prisustvu visokih vojnih oficira, gradskog rukovodstva i predstavnika vojnih i boračkih udruženja, spomen-obeležje u čast 1.300 kaplara otkriveno je u istoimenoj kasarni u Vranju. Ovo znamenje je otkriveno povodom 16. novembra, Dana Kopnene vojske i Dana pešadije, a u znak sećanja na boravak 1.300 kaplara u Vranju novembra 1914. godine, na putu ka Kolubari.

Spomen-obeležje na kome je urezan stih „Hej, trubaču s bujne Drine, ded zatrubi zbor, nek odjeknu planine Cer i Suvobor“, svečano su otkrili komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i komandant 4. brigade pukovnik Slobodan Stopa. Govoreći o junacima Velikog rata, pukovnik Stopa je rekao da su 1.300 kaplara uzdignuti na pijedestal.

Nakon generala Simovića i pukovnika Stope, vence i cveće na spomen-obeležje su položili i odali počast herojima Velikog rata, funkcioneri lokalne samouprave, predstavnici Policijske uprave Vranje, članovi udruženja potomaka ratnika 1914-1918, predstavnici SUBNOR-a i članovi udruženja vojnih penzionera. Svečanost je završena počasnim plotunom koji je ispalio počasni vod 4. brigade.

MLADOST

1.300 kaplara je naziv za grupu đaka gimnazija i studenata koje je srpska Vrhovna komanda na samom početku poslala u oficirsku školu u Skoplju. Kada je u jesen 1914. godine srpska vojska krenula u povlačenje, odlučeno je da svih 1.300 dobiju čin kaplara iako nisu u potpunosti završili obuku i kao pojačanje budu poslati na Kolubaru, gde je srpska vojska postigla veliku pobedu.

Autor: D. Ristić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Kolubarska bitka | Jadovno 1941.

Cerska bitka | Jadovno 1941.

Bitka u kojoj je Mišić izveo taktiku za udžbenike | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: