Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otkrivena grobnica četnika na Jelici

Pridvorica na Jelici – Na istočnom osenku Jelice kojem se bez traktora ne može prići, dva kilometra iza poslednjih seoskih kuća, juče je otkopana grobnica nesrećnika koji su stradali u pretposlednjem srpsko-srpskom ratu. Raku bez obeležja otvorili su članovi Komisije za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica na području Čačka, i zabeleli su se ljudski ostaci.

Istoričar Goran Davidović, predsednik Komisije za pronalaženje tajnih grobnica u Čačku, s ekipom u Pridvorici (Foto: G. Otašević)
Istoričar Goran Davidović, predsednik Komisije za pronalaženje tajnih grobnica u Čačku, s ekipom u Pridvorici (Foto: G. Otašević)

Posle otkrivanja moštiju, butnih kostiju, delova kičmenog stuba i lobanje, povukli su se s grobnice jer je odmah pozvana policija iz Čačka a zatim su se na tom mestu, u 15 sati, pojavili i kriminalistički tehničari PU u ovom gradu, da bi obavili uviđaj.

Na šumovitoj kosini, gde se čovek jedva održi na nogama da ne bi poleteo u bezdno, grobnica je otkrivena uz pomoć skenera i tu je sve vreme dežurao Goran Davidović, istoričar Arhiva u Čačku, i predsednik rečene komisije.

– Odlukom Vlade Srbije iz 2009. obrazovana je Državna komisija za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. i po zakonu slede utvrđivanje porekla posmrtnih ostataka i nalazi obducenata – kazao je Davidović za „Politiku” na mestu iskopavanja.

On nam je uručio i primerak zahteva za sondiranje, iskopavanje i ekshumaciju, podnetog državnim vlastima, gde se navodi:

„Obraćamo vam se s molbom da na posedu Pridvorički potok – Gornja Lipa u Pridvorici izvršite sondiranje terena, probno iskopavanje i ekshumaciju tela meštana ubijenih od strane KNOJ-a početkom novembra 1945, i to Jaroslava Milutinovića i Radoslava Radonjića iz Jezdine.”

U tom dokumentu navodi se da je Radosav Radonjić Lukinac rehabilitovan rešenjem Okružnog suda u Čačku juna 2008. a Jaroslav Milutinović februara 2010. godine „jer su lišeni života bez presuda, kao žrtve progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga”.

Iznad šumske grobnice sve vreme iskopavanja bdeo je Milisav Milutinović (77) iz Jezdine, sin Jaroslavljev.

– Hvala bogu što sam saznao gde mi je očev grob – kazao je starac na ovom podušju u šumi, koje je držao stari čačanski sveštenik Miroljub Jovanović.

Nekoliko slova prozborio je i pedijatar iz Kraljeva, dr Miloš Gostiljac, sestrić pokojnog Radoslava Radonjića:

– Svi od predaka nasleđujemo ne samo boju glasa ili očiju, već i ono što su učinili i sve što nisu.

Inače, u knjizi „Zatamnjena prošlost – istorija Ravnogorskog kraja – 3” čiji je jedan od autora Goran Davidović, na strani 207. u fusnoti s pozivanjem na „Hroniku sela Jezdina u rukopisu” Nedeljka Ješića navodi se:

„Jedne večeri početkom novembra 1945. četnici Mića Stefanović i Jaroslav Milutinović, kao i vojni dezerter Milojko Stefanović, sačekali su u zasedi pod Jelicom Vitomira Savkovića i pretukli ga. Nekoliko dana kasnije, 9. novembra, Velimir Cvetić je otkrio u kući Koste Jovanovića Ajdače u Pridvorici bunker u kome su se skrivali Dragoslav Vučićević Crnjak, Radoslav Radonjić Lukinac i Jaroslav Milutinović. U bunker je ubačena bomba od koje je poginuo Dragoslav Vučićević dok su se druga dvojica predala, ali oni su istog dana na Jelici streljani. Ubrzo posle likvidacije ove trojice četnika vlastima se predao i Milojko Stefanović koji je osuđen na kraću vremensku kaznu. Patrole KNOJ-a su u novembru takođe ubile Miću Stefanovića u poteri.”

Milisav Milutinović juče je dao podušje ocu. Kao petogodišnji dečak, bio je zajedno s majkom Pavom 14 dana u zatvoru KNOJ-a u Čačku („Da bi tako namamili tatu koji se krio”) i veruje, ako obducenti potvrde kome pripadaju kosti, da će njegov roditelj biti sahranjen u kripti Crkve Sv. Uspenja u Čačku.

Autor: Gvozden Otašević

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Obren Đekić: Zlatiborska trojka u jamu bacala mlade

Predali se partizanima, pa završili na dnu jame! | Jadovno …

Pokošenoj mladosti podižu spomenik | Jadovno 1941.

Zločini u Foči i okolini 1945. | Jadovno 1941.

Streljanja nedužnih | Jadovno 1941.

Istorija o kojoj se ćutalo: Drugo lice „narodnih heroja …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: