fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otkrivena bista prote Dušana Subotića

U Gradišci je danas otkrivena bista prote Dušana Subotića, otvorena izložba i promovisana knjiga o liku i djelu gradiškog prote koji je pet puta biran za narodnog poslanika Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije, a koga su ustaše ubile 5. maja 1941. godine.

U Gradišci je danas otkrivena bista prote Dušana Subotića, otvorena izložba i promovisana knjiga o liku i djelu gradiškog prote koji je pet puta biran za narodnog poslanika Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije, a koga su ustaše ubile 5. maja 1941. godine.
Gradiška – otkrivena bista prote
Dušana Subotića Foto: SRNA

Ovoj svečanosti prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, predstavici republičke i lokalne vlasti, te građani.

Bistu u spomen parku u Gradišci otkrili su potomci porote Subotića, a u galeriji Zavičajnog muzeja otvorena je izložba i predstavljena knjiga „Dušan Subotić, prota stradalnik“, autora Darija Drinića.

Protina unuka Dušanka Subotić Homen, koja živi u Beogradu, rekla je da je ganuta pažnjom Darija Drinića i direktora Zavičajnog muzeja Bojana Vujinovića, koji su pokretači ideje da se u Gradišci igradi bista, objavi knjiga i snimi dokumentarno-igrani film o proti Subotiću.

„Mislim da je to uputstvo za mlade da ima poslova kojima mogu da se bave, a koji su vrijedni, jer ovo je nešto što ostaje gradu. Bitno je da će neko da prošeta parkom, da vidi bistu i da se sjeti, posebno u ova ponovo za srpski narod zla vremena“, rekla je Homenova.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je veoma bitno da se, poslije 77 godina od mučeničkog stradanja prote Subotića, Gradiška na dostojanstven način odužila za sve što je on učinio, poklonivši mu jedno od najljepših mjesta u gradu.

„Njegovih pet mandata narodnog poslanika govori da je riječ o čovjeku koji je najvećim dijelom obilježio to vrijeme u Gradišci. Njegovom nasilnom smrću i prekidanjem njegovog duhovnog, graditeljskog i drugog djelovanja, Gradiška je mnogo izgubila, ali sjećanje na ovakve ljude iz prošlosti su putokaz kojim treba da idemo i gradimo budućnost“, rekao je Adžić.

On je podsjetio da su u vrijeme prote Dušana Subotića, zbog brojnih kulturnih i drugih organizacija, Gradišku nazivali „Mali Beograd“.

Dario Drinić kaže da je u redove i među korice njegove knjige pretočen život prote Subotića.U Gradišci je danas otkrivena bista prote Dušana Subotića, otvorena izložba i promovisana knjiga o liku i djelu gradiškog prote koji je pet puta biran za narodnog poslanika Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije, a koga su ustaše ubile 5. maja 1941. godine.

„To je jedan buran život koji sabira trud, pregalaštvo, sveštenstvo i služenje narodu ovog kraja. Prota Subotić je bio taj koji je predvodio narod, vodio napretku, bio ktitor i graditelj. Jedan je od najpoštovanijih ljudi u Gradišci u to vrijeme i svakako je zaslužio ovakav dan poslije 77 godina od njegove mučeničke smrti“, naveo je Drinić.

On je dodao da je promociju knjige pratila i izložba predmeta, dokumenata i fotografija u vezi sa protom Subotićem, od kojih su najzanimljiviji njegovih pet ordena koji su njegovi potomci iz Kanade darovali Zavičajnom muzeju.

Drinić je istakao da je kao gimnazijalac, odlazeći na gradsko groblje, bio zaintrgiran natpisom na grobu – Prota i narodni poslanik ubijen od ustaša 5. maja u selu Vrabanja kod Banjaluke.

„Bilo je pitanje koje taj prota i narodni poslanik, a kada se počelo otkrivati vidjela se širina i slojevitost ličnosti koja je nemjerljivo zadužila ovaj kraj“, naveo je Drinić.

On je dodao da je podatke prikupljao oko godinu i po dana, da je knjigu napisao u posljednjih šest mjeseci, a da je film „Gradiški prota“ autora Milana Pilipovića snimljen za nevjerovatna tri mjeseca.

„Obišli smo različite sagovornike i izuzetne ljude porijeklom iz Gradiške, koji su se razišli po cijelom svijetu i sticali znanja, a sada su akademici, profesori, sveštenici. Svi oni dali su dio priče za ovu knjigu i film“, dodao je Drinić.

Organizator cjelodnevne manifestacije „Dušan Subotić, prota stradalnik“ je Zavičajni muzej Gradiška.

Prota Dušan Subotić, sin sveštenika Jove i Marije, rođen je 1884. godine u Gradišci, u kući blizu Hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

Završio je osnovnu školu u Gradišci, Bogosloviju u Reljevu, a rukopoložen je 1906. godine za paroha u selu Laminci, kod Gradiške, gdje ostaje do 1912. godine, kada postaje gradiški prota.

U vrijeme Prvog svjetskog rata prota Subotić je bio četiri godine u zatvoru u Banjaluci i Zenici, nakon čega se vraća u Gradišku i formira narodna vijeća, a 1818. godine postaje član Radikalne stranke.

Za narodnog poslanika bio je biran pet puta – 1920, 1923, 1925, 1935. i 1938. godine.

Najvažnije njegovo djelo, u duhovnom smislu, jeste gradnja novog Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, veleljepne građevine u srpsko-vizantijskom stilu izgrađene 1927. godine, a koja je porušena 1941. godine.

Prota Dušan Subotić mučenički je stradao 5. maja 1941. godine od ustaške ruke, zajedno sa vladikom Platonom, a narod gradiškog kraja prenosi legendu da je uhapšen, svezan za kola i tako odveden iz Gradiške u Banjaluku.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Predstavljen projekat “Dušan Subotić, proto stradalnik …

Prota Dušan Subotić ponovo u srcu zavičaja

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: