Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otkriven spomenik za 115 poginulih boraca VRS

U banjalučkom naselju Lauš danas je otkriven i osveštan spomenik za 115 poginulih i šest nestalih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U banjalučkom naselju Lauš danas je otkriven i osveštan spomenik za 115 poginulih i šest nestalih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Lauš – osveštan spomenik Foto: SRNA

Spomenik su zajednički otkrili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i članovi porodica poginulih boraca.

Savanović je rekao da se ovim činom pokazuje poštovanje prema poginulim saborcima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske, za otadžbinu, slobodu i odbranu svojih ognjišta i porodica.

On je rekao da su poginuli borci VRS čvrsto obavezali građane da svetu zemlju Republiku Srpsku, za koju su dali živote, treba u miru nastaviti graditi.

“Vlada i institucije Republike Srpske čine sve, i više nego što je moguće u skladu sa ekonomskim mogućnostima, da rješava probleme porodica poginulih boraca i djecu poginulih boraca zapošljavanjem i stambenim zbrinjavanjem”, istakao je Savanović.

On je podsjetio da je putem akcionih planova zapošljavanja od 2011. godine zaposlen veliki broj djece poginulih boraca, ističući da bi do 2020. godine moglo biti riješeno pitanje zapošljavanja djece poginulih boraca.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju, Savanović je naveo da je do sada riješen taj problem kod 8.334 korisnika iz kategorije porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije. Od toga urađene su 3.334 stambene jedinice i taj program je pri kraju.

Radojičić je naveo da Grad Banjaluka ove godine ulaže napore da se na više lokacija dostojanstveno podignu spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, jer je to obaveza Grada Banjaluka, kao vid poštovanja i sjećanja na one koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku.

On je podsjetio da je nedavno otkriveno-spomen obilježje u banjalučkom naselju Dragočaj, rekonstruisano spomen-obilježje u Motikama, dok se za dvije sedmice očekuje otkrivanje spomen-obilježja u Zalužanima, a nakon toga i na Starčevici.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je da su poginuli srpski borci podnijeli najveću žrtvu za stvaranje Republike Srpske, i da to nikada ne smije biti zaboravljeno.

“To je ono što treba pamtiti i što nas sve obavezuje da porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i demobilisani borci moraju uvijek biti na prvom mjestu pažnje i brige u društvu”, istakao je Savčić.

Predsjednik Boračke organizacije Grada Banjaluka Goran Rogić izrazio je zadovoljstvo otkrivanjem spomen-obilježja na Laušu, ističući da će ovim činom poginuli borci VRS biti otrgnuti od zaborava.

Spomenik su osveštali sveštenici banjalučke Eparhije.

Nakon osveštanja, vijence na spomenik položili su ministar rada i boračko-iunvalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici BORS-a, Gradske boračke organizacije Banjaluke, porodice poginulih borac,a te delegacija SUBNOR-a.

Izgradnja spomenika i česme za poginule borce Vojske Republike Srpske sa područja naselja Lauš počela je u aprilu u dvorištu Hrama Svetog Jovana Bogoslova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježeno 26 godina od formiranja prve krajiške motorizovane brigade

Obilježen Dan poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu (FOTO/VIDEO)

Obilježeno 26 godina od formiranja Prbog bataljona vojne policije

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: