fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježen Dan poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu (FOTO/VIDEO)

Služenjem parastosa za više od 37.000 poginulih srpskih borca i civila u Republici Srpskoj, u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja je obilježen Dan nestalih i poginulih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Polaganje vijenaca Foto: RTRS
Polaganje vijenaca Foto: RTRS

Nakon parastosa, položeni su vijenci kod spomenika poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci i kod Spomen-kosturnice na Novom groblju

Cvijanović: Do sada je identifikovano 5.500 bošnjačkih žrtava, a samo 315 žrtava srpske nacionalnosti

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je nezadovoljstvo načinom na koji funkcioniše Institut za nestala lica u BiH.

„Nezadovoljni smo činjenicom da institucije Republike Srpske ne mogu da utiču na rad organa Instituta kada je riječ o izboru kadrova, organizaciji, aktivnostima i funkcionisanju Instituta“, istakla je Cvijanovićeva nakon što je položila vijenac na spomenik borcima poginulim u proteklom ratu na banjalučkom groblju Sveti Pantelija.

Naglasila je i da je posebno nezadovoljna činjenicom da su smanjena sredstva za ekshumacije i identifikacije i da se to „mora biti vraćeno u normalu“. Pozivajući se na podatke udruženja iz Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da je identifikovano više od 5.500 bošnjačkih žrtava rata, a svega 315 srpske nacionalnosti.

„Očekujemo da ljudi koji čine vlast na nivou BiH iz Republike Srpske vode intenzivne aktivnosti da bi se ušlo u reformu Instituta koju sve ove godine zagovara Srpska, s ciljem da organizacije i institucije Republike Srpske imaju adekvatnu zastupljenost u tom institutu“, poručila je Cvijanovićeva.

Savanović: Institut za nestala lica BiH u rukama Bošnjačke politike

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je da je Institut za nestala lica BiH u rukama bošnjačke politike, da je evidentna diskriminacija srpskih žrtava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, te da se njihov broj pokušava umanjiti.

Savanović je danas, nakon polaganja vijenaca na spomnik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju Sveti Pantelija povodom Dana nestalih, u izjavi novinarima izrazio nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH u pogledu ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava rata.

„Do osnivanja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, na prostoru Republike Srpske od 5.280 nestalih identifikovano je 3.454 , ali nakon tog perioda bile su svega 33 srpske identifikacije“, naveo je Savanović.

Savanović je podsjetio da se nedavno sastao sa nevladinim organizacijama iz Republike Srpske i da je tada zaključeno da se mora vršiti politički i svaki drugi pritisak na Savjet ministara da se izvrši reforma Instituta za nestala lica BiH, da bi se proces traženja nestalih Srba doveo do kraja iz poštovanja prema porodicama poginulih iz Republike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je dužnost svih u Srpskoj da njeguju sjećanje na srpske žrtve, da ih poštuju i obilježavaju ovakve datume.

„Pokazivanje pijeteta za ove događaje trebalo bi da važi za sve podjednako i da se bar ovdje ne dijelimo na poziciju i opoziciju, zbog čega pozivam da ubuduće pripadnici opozicije ne bojkotuju ovakve događaje“, rekao je Stevandić novinarima, nakon što je sa delegacijom Narodne skupštine položio vijenac na spomenik poginulim borcima.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je novinarima da je u BiH u potpunom zastoju proces traženja nestalih boraca i civila Republike Srpske.

„Nemamo šta očekivati u pogledu ubrzanja ovog procesa ako se odabir kadrova u Kolegijumu direktora Instituta za nestala lica BiH bude vršio na osnovu političkog namirivanja pojednaca, kako je sada na sceni“, istakao je Mitrović.

On je rekao da će se Organizacija zalagati za zapošljavanje 1.304 djece poginulih boraca i stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija

Banjaluka - obilježavanje
Banjaluka – obilježavanje

Kojić: Zastoj moguće otkloniti reformom Instituta

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je zastoj u procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti moguće otklonti jedino reformom Instituta za nestala lica BiH.

„Zabrinjavajuća je činjenica da je od početka rada Instituta za nestala lica BiH identifikovano više od 5.500 Bošnjaka, a svega 316 Srba“, rekao je Srni Kojić, koji je danas prisustvovao obilježavanju Dana nestalih kod spomen-kosturnice na banjalučkom Novom groblju.

Kojić ističe da to pokazuje kakav je odnos Instituta prema srpskim žrtvama rata.

On je napomenuo da u Sporazumu o suosnivačima Instituta ima dosta nedostataka.

„Imamo apsurd da je način odlučivanja u Upravnom odboru Instituta konsenzusom, a konsenzusom se smatra to da samo jedan predstavnik jednog naroda digne ruku, a treba imati u vidu i činjenicu da Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/ predlaže po jednog člana iz svakog naroda“, rekao je Kojić.

On je naglasio da upravo zbog toga Republika Srpska zahtijeva reformu Instituta za nestala lica BiH.

„Druga nelegalna stvar je da članovi Upravnog odbora Instituta ispred Savjeta ministara mogu biti izabrani putem javnog konkursa i uz mišljenje i saglasnost entitetskih vlada. Nije bilo javnog konkursa, niti je traženo mišljenje na imenovanje kadrova u Institutu“, istakao je Kojić.

On je zaključio da je loša poruka da taj nelegani Upravni odbor bira Kolegijum direktora Instituta i da je to „nastavak arogancije u radu Instituta“.

Promovisana monografija „Ne zaboravi, voljena zemljo“

U Banjaluci je danas promovisano treće dopunjeno izdanje monografije „Ne zaboravi, voljena zemljo“, autora Slaviše Sabljića u izdanju Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Autor monografije Slaviša Sabljić rekao je da je prikupljajući materijale za ovu knjigu prešao 150 kućnih pragova srpskih porodica punih bola prilikom čega je došao do zaključka da je srpski narod stamen, bez obzira na tragediju i bol koju je doživio i da ga ništa ne može „baciti pod noge“.

„Bez obzira na tragediju i bol koju je doživio, srpski narod ostaje stamen za svoju zemlju, za koju su poginuli njegovi najmiliji članovi porodica“, istakao je Sabljić.

On je posebno ukazao na slučaj srpske majke Božane Delić, koja je u proteklom ratu izgubila ukupno 11 članova porodice, među kojima četiri sina, kćerku, unuku, tri zeta i dva najbliža rođaka.

„Mislim da je tragedija da za Srpkinju Božanu Delić, koja je izgubila ukupno 11 članova porodice, niko u svijetu nije čuo, za razliku od Bošnjakinje Munire Subašić, koja je u ratu izgubila dva člana porodice u Srebrenici, koji su bili borci takozvane Armije BiH“, poručio je Sabljić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da treća dopunjena monografija sadrži podatke o stradanju 131 srpskog civila.

Mitrović je rekao da je do 80 odsto srpskih civila, čija se sudbina pominje u ovoj knjizi, stradalo 1992. i 1993. godine, ističući da je ovo bio uvod u rat u BiH.

„Naša namjera je da ova monografija bude jedan prilog istoriji srpskog naroda, da nikada ne bi bili zaboravljeni stravični zločini nad srpskim civilima“, istakao je Mitrović.

Prije promocije monografije, izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan uručio je Mitroviću ukaz o dodjeli 200 posthumnih odlikovanja – Medalja zasluga za narod porodicama poginulih koje je predsjednik Republike Srpske odlikovao povodom obilježavanja Dana poginulih i nestalih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ova odlikovanja biće naknadno uručena porodicama poginulih boraca u saradnji sa mjesnim i gradskim organizacijama porodica poginulih i boračkih organizacija.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u Banjaluci je danas obilježen Dan nestalih i poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Osim Cvijanovićeve, vijence su na spomenik poginulim borcima položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, delegacija Narodne skupštine Srpske, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Vijence su položile i delegacije Saveza udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Saveza logoraša Srpske, te republičkih udruženja veterana, civilnih žrtava rata, delegacije Grada Banjaluke, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, kao i delegacija Srpske koordinacije udruženja nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Polaganje vijenaca
Polaganje vijenaca

Predstavnici Republičke organizacije ispred Hrama Hrista Spasitelja postavili jedan dio fotografija poginulih i nestalih iz Srpske, da bi ukazali da se i građani moraju angažovati da bi se pronašli i identifikovali svi nestali sa popisa iz Republike Srpske.

Polaganje vijenaca
Polaganje vijenaca

U okviru obilježavanje Dana nestalih i poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu koji je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova ,u Banskom dvoru promovisana je knjiga „Ne zaboravi, voljena zemljo“.

Izvor: RTRS, SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: