Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otkriven spomenik heroju Trebinja

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/bista_dusku_pujicu.jpg

Na platou ispred kancelarije trebinjske mjesne zajednice Pridvorci otkrivena je spomen-bista Dušku Pujiću, jednom od 273 poginula borca Trebinjske brigade.

Duško Pujić, pripadnik Trećeg bataljona poginuo je 25. oktobra 1992. godine braneći svoj grad, a radi se o hrabrom junaku koji je tog kobnog dana dovezao osam ranjenika sa ratišta, smjestio ih u bolnicu, a potom obišao sve kuće u naselju Pridvorci kako bi obavjestio mještena da nema potrebe za strahom i da Trebinje neće pasti.

Duško je iza sebe ostavio ženu i dva sina, Nikolu i Duška, koji danas uzdignutog čela čuvaju uspomenu na oca i supruga.

“Ovo je velika čast za moju familiju. Puno sam zahvalan mjesnoj zajednici, gradu Trebinju za ovo što su radili za moju porodicu, za mog pokojnog oca. Velika je čast i ponos biti sin Duška Pujića, pogotovo velika. Ne znam kako da vam to objasnim. To se ne može baš tako lako objasniti”, kaže sin Nikola.

Spomen-bistu Dušku Pujući podigli su njegovi zahvalni Pridvorčani, uz učešće Pujićevih saboraca iz Trećeg bataljona Trebinjske brigade, a kao spomen na njegovu hrabrost, požrtvovanje i vojničku čast, po kojima je ostao upamćen među mještanima i ratnim drugovima.

„Kada je poginuo bio sam u bolnici u Risnu i saznao sam preko radija. Taj dan iz naše jedinice ranjeno je osam saboraca, on ih je sve odveo u bolnicu, smjestio, vratio se u Mjesnu zajjednicu, počev od moje kuće pa do njegove, obratio se ženama, nejakim, djeci da Trebinje pasti neće, da se ne boje. Pozdravio se u kući sa svojim sinom Nikolom i otišao na položaj i nažalost poginuo“, priča Pero Mišeljić iz Boračke organizacije Trebinje.

„Duško Pujić je bio heroj. Jedan borac bez straha. Ne može se opisati. Kada je on bio na čuki nikoga nije bilo strah. Svi su imali u njega sigurnost“, sjeća se jedan od saboraca Savo Škero.

Osveštanje spomenika Dušku Pujiću obavio je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, a pored velikog broja mještana Prodvoraca ovom činu prisustvovali su i predstvanici grada Trebinja, kao i javnih preduzeća iz centra istočne Hercegovine.

Izvor: BN TV

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: