Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Otkriven spomenik ruskoj heroini: Darja Aleksandrovna „Srce od devojke“! (FOTO)

Datum objave: četvrtak, 28 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Otkriven i osveštan spomenik ruskoj heroini koja je obožavala Srbe

Foto: V. Mitrić
Foto: V. Mitrić

Loznica – Na Gučevu, legandarnoj planini iznad Loznice, u prisustvu ljudi iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske, episkop šabački Lavrentije, sa sveštenstvom iz Jadra, osveštao je tek otkriveni spomenik Ruskinji Darji Aleksandrovnoj Korkobini, koja je 3. oktobra 1914. godine poginula na toj planini, u Čuvenoj Gučevskoj bici, delu velike Crerske operacije, zbranjavajući i sokoleći srpske junake.

Spomenik koji je, do detalja u spone kompleks uobiličio grad Loznica, dar je Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika gradu Loznica i srpskom rodu, a uradio je, kako se to popularno kaže, „o svom ruvu i kruvu“, akademik Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik i preduzetnik iz Bijeljine, rodom iz Macavara u Banjanima, u Staroj Hercegovini.

Episkop šabački Lavrentije je, u propovedi, naglasio da je Darja „izuzetan primer svepravoslavne i sveslovenske ljubavi, mladalačkog stradanja, ne za ideale, već za slobodu onih koje svim srcem volite i želite i najbolje, kao što je Darja želela našem rodu i našoj otadžbini“.

– Darja je, uistinu, bila „srce od devojke“, koja je došla iz ugledne porodice iz carskog grada Petrovgrada, da se bori na strani Srba, od Kurjačice, kraj Drine, do Gučeva, gde je izgubila život na Eminovim vodama-rekao je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.-Darja je darovalo svoj mladi život za slobodu našeg roda i, prirodno je, da smo srećni što joj se, na ovaj način, bar koliko toliko odužujemo.

Po rečima akademika profesora Mirka kerkeza, predsednika Nuačnog saveta SKANU, inače zamenika generalnog direktora Kliničkog centra Srbije, „Darja je, i kao heroin,a i sestra parvoslavka, divna i čestita, rodoljubiva i pravdoljubiva Ruskinja, postala dodatni most između dva narod ali i dve države, Srbije i Ruske Federacije“.

– Na Eminovim vodama Darja je otišla u legendu, ali legendu koju ispisuje istina, ljubav, toplina, briga i pažnja za one koje volite do mere da za njih date život-kaže akademik Kerkez.

– Pred Darjom je bio život, bila je devojka u najboljim godinama, ali je insistirala da bude na prvoj liniji odbrane, gde je pala, ali se, ubrzo, svojom žrtvom preselila „među zvezde“.Još će se čuti i saznati mnogo toga o, želim da kažem, našoj Darji iz carske Rusije.

Zaslužila je Darja, kazao je akademik Dragomir Mirković, autor spomenika, „sve počasti i pažnje našeg roda, a beleg na Gučevu, rađen je srcem i ljubavlju za naša dva naroda i naše dve države, čemu je put, ličnim primerom i plaćajući najvišu cenu, utirala Darja“.

Autor: V. Mitrić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Veliko delo ruske heroine | Jadovno 1941. – Jadovno 1941.

Bitka iznad oblaka (Battle Above the Clouds) | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top