fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Откривен нови злочин над Србима!

У УН су Србима дописивали злочине у посљедњем рату у Југославији и БиХ и сакривали извјештаје, као што је писмо првог команданта „плавих шљемова“ Сатиша Намбијара у којем наводи да није био свједок никаквог геноцида, рекао је професор Никола Моравчевић, који је имао увид у архиве УН.

Мадлен Олбрајт
Мадлен Олбрајт

„Нико под мојом командом није био свједок ничега што би по обиму пришло близу процјенама које су измислили медији“, написао је Намбијару у свом извјештају из 1993. године, наводећи да америчка администрација одбија да види да Срби у БиХ имају валидна права и оправдане жалбе.

Моравчевић, који је био проректор престижног Универзитета Илиноис у Чикагу и који је имао посебну дозволу за рад у Архиви сталних чланица Савјета безбједности УН, рекао је да су у скривању извјештаја предњачили Американци и бивши амерички државни секретар Мадлен Олбрајт, као и представници муслиманских земаља.

Он је за „Вечерње новости“ рекао да је Олбрајтова сакрила извјештај о Рачку, у којем је писало да су побијени наводно „албански цивили“ на ногама имали аустријске војне чизме и дијелове аустријске војне опреме.

Моравчевић је рекао да су 90-их година прошлог вијека у УН постојали читави тимови који не само да су склањали праве извјештаје са терена, него су и дописивали злочине Србима, а то су радиле дипломате, углавном муслиманских земаља.

Он каже да га највише боли што нико у Србији ни послије демократских промјена 2000. године није био заинтересован за документе које је муком сакупио.

Моравчевић је имао привилегију да многе извјештаје нађе и копира на основу специјалног одобрења тадашњег генералног секретара УН Бутроса Галија, за којег каже да мисли да је знао да ради „за српску ствар“, али да је на тај начин Гали спасавао своју савјест и част УН.

Kао примјер скривања докумената, Моравчевић је навео писмо-извјештај Сатиша Намбијара, које је остало непрочитано, као и да је цијела „ујдурма“ Американаца око наводне српске блокаде Сарајева остала тајна, док извјештаји тадашњих генерала међународних мировних снага Ерве Гобијара, Мајкла Роуза и других никада нису објелодањени.

Моравчевић је истакао да нису разматрани ни прави извјештаји официра УН са терена из Сарајева, нити је забиљежено да су снаге такозване Армије БиХ непрекидно дејствовале по Србима из заштићених зона.

Он је навео да су муслимани, одмах након што је Сарајево било проглашено за заштићену зону, почели то да злоупотребљавају и да дејствују по Србима, али да десетине извјештаја официра УН о томе никада нису узете у обзир.

Моравчевић као доказ ове тврдње има један од низа докумената из 19. октобра 1994. године генерала Мајкла Роуза, када су снаге Алије Изетбеговића кренуле у офанзиву из зоне безбједности на српске положаје у Сарајеву.

Роуз у том документу наводи да тражи хитан састанак Савјета безбједности УН, јер власти у Сарајеву крше примирје и поред протеста које су им улагали он и високи представник УН Јасуши Акаши, због упорног упада њихових трупа у демилитаризовану зону на Игману.

Он наводи у том писму да се НАТО упорно супротставља да пружи подршку напорима снагам УН, те истиче да Савјет безбједности треба властима у Сарајеву да стави до знања да мировне снаге УН нису у БиХ присутне да пристрасно рјешавају сукобе у њихову корист, као и да се не одобрава да авијација НАТО служи једино као њихова авијација.

Моравчевић је рекао да је пет земаља сталних чланица Савјета безбједности имало право да селектује извјештаје са терена и на сједнице износи „истине“ које су њима биле у интересу.

Извор: РТРС

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: