fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OTKOPAVANjE ISTINE (1): Stradanje pripadnika JVuO u „Vukotinoj rupi“

NAPOMENA AUTORA

Informativna služba Udruženja JVuO (Jugoslovenske vojske u otadžbini) Trebinje pokreće serijal „Otkopavanje istine“ posvećen srpskim žrtvama komunističkog terora u periodu 1941-1951 sa područja Trebinja kao i manjem broju stradalih od ustaša koje komunističke vlasti nisu evidentirale iz njima znanih razloga. Do sada je popisano više od 400 žrtava među kojima je i 20 sveštenika Eparhije Zahumsko- Hercegovačke i primorske.

Radi sagledavanja istorijske istine pozivamo sve ljude koji imaju neka saznanja i želju da uh podijele da materijale mogu dostaviti na mejl Udruženja JVUO Trebinje jvuotadzbini@gmail.com . Ukoliko žele autori priloga mogu da ostanu ANONIMNI. 

JVUO
JVuO

Grupa boraca JVuO se na planini Radoš uspješno krila pred potjerama OZNE šest godina sve do Badnjeg dana 1951. godine.

Grupa je brojala pet članova dok se jedan od njih nije odlučio na izdaju. Njegovo ime poznato je porodicama stradalnika. Porijeklom je iz Vranjskih,  Opština Bileća, a za taj čin nagrađen je visokim položajem u Sarajevu iz kojega nije dolazio deset godina.

Kada se nakon desetak godina osmjelio da dođe kući u posjetu roditeljima došao je glasnik njegovom ocu sa vijestima da sin ide prema kući.

Otac, koga je i poslije toliko vremena grizla savjest, uzeo je pušku i poručio glasniku da prenese sinu  „ da ne prilazi kući ako ne misli da ga ubije“.

Poslije primljene poruke ovaj sin se vratio u Sarajevo i nije ni pokušavao više da se vraća za očeva života. U Bileću se vratio početkom odbrambeno otadžbinskog rata gdje je i okončao život.

Po pričanju učesnika UDBA nakon dojave u planini Radoš opkoljena je pećina zvana „Vukotina rupa“.

Potkazivač, koji je dojavio lokaciju komunističkim vlastima, pozvao je svoje dojučerašnje saborce na predaju, a kada su oni to odbili bačene su bombe u pećinu u kojoj su se krila četvorica borca JVuO i to:

1. Ninković (Krsta) Boriša rođen 1914. godine u selu Donje Vrbno, Opština Trebinje
2. Ninković (Milana) Đuro rođen 1923. Godine u selu Žrvanj, Opština Ljubinje
3. Vuković (Sima) Marko rođen 1914. godine u selu Meka Gruda, Opština Bileća
4. Bokić (Radovana )Nikola rođen 1927. godine u selu Krtinje, Opština Ljubinje

Od  bombi poginuli su Ninković Boriša i Ninković Đuro, dok su iz pećine izvučeni teško ranjeni Vuković Marko, kome su bile prebijene ruke i noge, i ošamućeni Bokić Nikola.

Vukovića su pored jame ranjenog strijeljali, dok su Bokića poveli u pravcu Mostara i negdje usput ubili. Za grob mu se do danas ne zna.

Članovi Udruženja  locirali približno mjesto pored pećine i u narednom periodu će pokušati pronaći posmrtne ostatke stradalog Vukovića i dostojno ga sahraniti u rodnoj Mekoj Grudi.

Što se tiče dvojice Ninkovića jedan musliman iz sela Žabice, čiji je otac bio prisutan prilikom ove akcije komunista, je osamdesetih godina prošlog vijeka kazao njihovoj porodici lokaciju pećine u kojoj su ubijeni.

Porodica stradalog Boriše Ninkovića 1989. godine pronalazi i prebacuje njegove posmrtne ostatke  u porodičnu grobnicu u Donje Vrbno, dok porodica Đura Ninkovića 2000. godine prenosi posmrtne ostatke u porodičnu grobnicu u selu Žrvanj.

Tako se završila ova krvava Božićna epopeja. Svaki čovjek ma koje vjere zaslužuje da bude dostojno sahranjen, pa ovim putem apelujemo na sve one koji imaju bilo kakva saznanja o stradanjima u Trebinju i Hercegovini da se jave Udruženju JVuO Trebinje kako bi se utvrdila sudbina žrtava ubijenih od strane komunista u periodu 1941-1951. godine.

AUTOR: VUJADIN VUJOVIĆ
Predsjednik Udruženja JVuO Trebinje

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: