Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Отели му кућу и станове!

Датум објаве: среда, 5 новембра, 2014
Објављено у Олуја
Величина слова: A- A+

Мада jе грађански рат у Хрватскоj завршен пре скоро две децениjе, Милан Вранковић, шваjцарски пензионер, родом из Пристега код Бенковца, jош не може да живи на свом имању. Он jе у Пристегу 1972. године направио кућу, а 1984. у Бенковцу купио два трособна стана, сваки од по 100 квадратних метара.

Има ли краjа неправди: Милан Вранковић
Кућа у селу Пристегу jе 1995. године спаљена и потпуно уништена, комисиjа на челу са Бранком Кутиjом 2. децембра 1997. моjе станове даjе избеглицама, а да ме о томе чак нису ни обавестили. Дакле, класична отимачина! Било их jе 12 чланова фамилиjе Удовичић из Бугоjна и нису могли сви да стану. Разбили су 50 цм дебео зид, па се проширили и у стан мог суседа Микиjа Драгичевића. Комисиjа им jе дала уговор да могу без проблема да живе у туђим становима. На првом спрату у мом стану живео jе Билић, Удовичићев зет, са децом. Он jе из стана изашао 1. априла 2009. Одселио се у Задар, а после 11 година, прецизниjе 132 месеца, проведених под моjим кровом, стан jе потпуно уништен – прича Вранковић за “Вести”.

 

Огромна штета
Милан Вранковић каже да према његовоj прелиминарноj процени причињена штета на стану у коме jе од 1997. до 2009. године живела породица Билић износи 13.400 евра, док jе за стан у коме су и данас Удовичићи, Вранковићев одштетни захтев на 20.400 евра.
– У то не рачунам уништену кућу и то што сам из Шваjцарске због свих поменутих проблема долазио више од 30 пута и да ме jе сваки пут коштао више од 1.000 франака – напомиње Вранковић.

До данашњих дана стан ниjе реновиран, нити се у њему

може живети, а да они коjи су га уништили или они

коjу су то дозволили не плате власнику причињену штету.

 

Драган Удовичић, његова супруга и двоjе деце jош

су у другом мом стану, на другом спрату. 

 То jе пуних 17 година, иако jе jош 2. децембра 2004.

регионални уред Книн на општини Бенковац 

 донео решење да ми се станови врате.

 

Он jе станове купљене пре три децениjе тада уредио и

потпуно опремио. Распадом СФРЈ 1991. године супругу

и две кћери, коjе су до тада живеле у Бенковцу, пребацио

jе код себе у Шваjцарску.

 

Деца би се вратила, али немаjу где, jер сам сада подстанар у Батаjници, поред толике своjе имовине у Бенковцу. Људи у том граду, Хрвати, коjи су желели да ми помогну нису смели, jер би били безбедносно угрожени. Говорили су ми да jе локална бенковачка власт свемоћна и да jоj нико не може ништа. Хрватска jе ушлау Европску униjу, а jа нисам у своjе станове, иако само тражим оно што ми по правди, по законодавству Европске униjе и по међународном праву припада кад jе речо приватноj имовини. Речjу, тражим да и Удовичићи изађу из мог другог стана, да се плати одштета за моjу уништену имовину, а висину штете да процени независна комисиjа – каже Милан Вранковић.

 

Извор: VESTI ONLINE

 

Везане виjести:

Краjишници у Крњачи: Ране дубоке, нада jедва тиња

КАД СЕ СВЕДУ РАЧУНИ – Српска имовина у Хрватскоj вреди 40.000.000.000 евра

СРБИ У ХРВАТСКОЈ Фрагменти о злочину, пљачки и етничком чишћењу

Srpsko pitanje u Hrvatskoj nije političko već – ekološko

 

 

 

 

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top