Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Oteli mu kuću i stanove!

Mada je građanski rat u Hrvatskoj završen pre skoro dve decenije, Milan Vranković, švajcarski penzioner, rodom iz Pristega kod Benkovca, još ne može da živi na svom imanju. On je u Pristegu 1972. godine napravio kuću, a 1984. u Benkovcu kupio dva trosobna stana, svaki od po 100 kvadratnih metara.

Ima li kraja nepravdi: Milan Vranković
Kuća u selu Pristegu je 1995. godine spaljena i potpuno uništena, komisija na čelu sa Brankom Kutijom 2. decembra 1997. moje stanove daje izbeglicama, a da me o tome čak nisu ni obavestili. Dakle, klasična otimačina! Bilo ih je 12 članova familije Udovičić iz Bugojna i nisu mogli svi da stanu. Razbili su 50 cm debeo zid, pa se proširili i u stan mog suseda Mikija Dragičevića. Komisija im je dala ugovor da mogu bez problema da žive u tuđim stanovima. Na prvom spratu u mom stanu živeo je Bilić, Udovičićev zet, sa decom. On je iz stana izašao 1. aprila 2009. Odselio se u Zadar, a posle 11 godina, preciznije 132 meseca, provedenih pod mojim krovom, stan je potpuno uništen – priča Vranković za “Vesti”.

 

Ogromna šteta
Milan Vranković kaže da prema njegovoj preliminarnoj proceni pričinjena šteta na stanu u kome je od 1997. do 2009. godine živela porodica Bilić iznosi 13.400 evra, dok je za stan u kome su i danas Udovičići, Vrankovićev odštetni zahtev na 20.400 evra.
– U to ne računam uništenu kuću i to što sam iz Švajcarske zbog svih pomenutih problema dolazio više od 30 puta i da me je svaki put koštao više od 1.000 franaka – napominje Vranković.

Do današnjih dana stan nije renoviran, niti se u njemu

može živeti, a da oni koji su ga uništili ili oni

koju su to dozvolili ne plate vlasniku pričinjenu štetu.

 

Dragan Udovičić, njegova supruga i dvoje dece još

su u drugom mom stanu, na drugom spratu. 

 To je punih 17 godina, iako je još 2. decembra 2004.

regionalni ured Knin na opštini Benkovac 

 doneo rešenje da mi se stanovi vrate.

 

On je stanove kupljene pre tri decenije tada uredio i

potpuno opremio. Raspadom SFRJ 1991. godine suprugu

i dve kćeri, koje su do tada živele u Benkovcu, prebacio

je kod sebe u Švajcarsku.

 

Deca bi se vratila, ali nemaju gde, jer sam sada podstanar u Batajnici, pored tolike svoje imovine u Benkovcu. Ljudi u tom gradu, Hrvati, koji su želeli da mi pomognu nisu smeli, jer bi bili bezbednosno ugroženi. Govorili su mi da je lokalna benkovačka vlast svemoćna i da joj niko ne može ništa. Hrvatska je ušlau Evropsku uniju, a ja nisam u svoje stanove, iako samo tražim ono što mi po pravdi, po zakonodavstvu Evropske unije i po međunarodnom pravu pripada kad je rečo privatnoj imovini. Rečju, tražim da i Udovičići izađu iz mog drugog stana, da se plati odšteta za moju uništenu imovinu, a visinu štete da proceni nezavisna komisija – kaže Milan Vranković.

 

Izvor: VESTI ONLINE

 

Vezane vijesti:

Krajišnici u Krnjači: Rane duboke, nada jedva tinja

KAD SE SVEDU RAČUNI – Srpska imovina u Hrvatskoj vredi 40.000.000.000 evra

SRBI U HRVATSKOJ Fragmenti o zločinu, pljački i etničkom čišćenju

Srpsko pitanje u Hrvatskoj nije političko već – ekološko

 

 

 

 

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: