Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ ХРАМА ЈАСЕНОВАЧКИМ МУЧЕНИЦИМА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/hram-rudo-jasenovacke-zrtve.jpg

У селу Соколовићи код Рудог данас су освештани темељи храма посвећеног  еликомученицима jасеновачким, коjи се налази на мjесту цркве коjу jе у 16. виjеку саградио велики везир Отоманске империjе Мехмед-паша Соколовић.

Храм ће бити подигнут на мjесту гдjе jе везир, српско диjете по имену Баjица, одведено у данку у крви у Стамбол, саградио цркву своjоj маjци коjа jе остала у православљу, а саградио jе и џамиjу оцу, коjи jе отишао у Турску и прешао на ислам.

Муслимани су пет пута обнављали џамиjу у Соколовићима, али никад ниjе обнављана црква коjа jе срушена када jе велики везир Мехмед-паша убиjен у Стамболу.

Јереj Василиjе Цвjетковић рекао jе да ће до jесени у Соколовићима, поред “луне”, засjати и “сунце”, када ће бити успостављена природна равнотежа коjа треба да свjедочи о судбини ових простора jедног народа.

“Градњом ове светиње одужуjе се дуг према непоколебљивоj вjери у Христа племенитоj маjци великог везира Соколовића, коjи jе задивљен у њену православну душу сазидао ништа друго него цркву”, рекао jе Цвjетковић.

Он jе навео да jе ово мjесто наjприjе освештано сузама и молитвама маjке Баjице Соколовића, кога су као диjете отели из наручjа маjчиног и одвели с намjером да постане jањичар – братоубица, умjесто под старост маjци узданица.

“Соколовић, коjи никад ниjе заборавио ко jе и одакле jе, помогао jе и брату патриjарху Макариjу да успостави укинуту српску патриjаршиjу”, подсjетио jе Цвjетковић.

Ктитор овог храма jе свештеник Стеван Гагић из Калифорниjе, а земљиште за његову граду уступио jе домаћин Слободан Рађен.

Предсjедник одбора за изградњу Гоjко Топаловић рекао jе да се ктитор одлучио да сам финансира изградњу храма у Соколовићима кад jе прочитао у новинама да jе џамиjа у Соколовићима обнављана шест пута, а црква никада до сада.

“Позвао нас jе, понудио доброчинство и ми смо то обjеручке прихватили”, рекао jе Топаловић.

Близу Соколовића, у селу Паштан Брдо, Руђани су изградили храм посвећен патриjарху Макариjу.

Мехмед-паша jе наредио да се у Вишеграду изгради Ћуприjа на Дрини, велики мост на jеданаест лукова од камена, а био jе и ктитор моста на риjеци Жепи и Везировог моста у Подгорици.

На планини Раванци и данас постоjе зидине пастирске колибе у коjоj jе рођен Баjица Соколовић, коjе народ назива Соколовићеве зидине.

Поред џамиjе и цркве, везир Соколовић jе у селу гдjе jе рођен изградио чесму од седре, од коjе jе грађена Ћуприjа на Дрини. Чесма jе и данас у функциjи.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: