Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Osvećeno Kosovo i/ili Gora Hrama je u našim rukama

Predavanja

Na Svetli četvrtak, 28. aprila, protosinđel Jovan Ćulibrk, član Odbora za Kosovo i Metohiju Srpske Crkve, održao je predavanje pod naslovom Osvećeno Kosovo i/ili Gora Hrama je u našim rukama: državnost Svete zemlje prema kosovskom ciklusu usmene narodne poezije na jerusalimskom Institutu Ratisbon u organizaciji Patrološkog instituta ETRFI.

Predavanje je govorilo o biblijskim korenima Kosovskog zaveta, njegovoj transformaciji u narodno predanje putem usmene narodne poezije, te manje poznatim uticajima koje je ideja osvete Kosova imala na razvoj situacije u Svetoj Zemlji u HH veku. Skup je pozdravio otpravnik poslova ambasade Republike Srbije u Tel Avivu g. Milutin Stanojević, a predavanju su prisustvovali najelitniji izraelski intelektualci među kojima su bili i Martin van Kreveld, Pesah Šindler, Rafael Izraeli i Mordehaj Nisan. Podstaknuti izlaganjem protosinđela Jovana, više slušalaca je postavilo pitanja.

U svojim odgovorima predavač je dodatno izložio razvoj i uticaj Kosovskog zaveta tokom Drugog svetskog rata i u poratnom periodu i do naših dana. Ovo predavanje je održano kao završno za akademsku godinu; na ovoj instiuciji uglavnom predaju znameniti biblisti i drugi intelektualci koji su u zenitu svoje akademske karijere.

P. Kondić

Izvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: