fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Osvećenje zvona u Gradini Koreničkoj

U Gradini Koreničkoj, dana 22. jula 2021. godine, sabrao se verni narod Like, grada Korenice i okolnih mesta, kod hrama Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila, kako bi prisustvovali osvećenju zvona, koje je osvetio Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim.

Preosvećenom Episkopu Gerasimu su sasluživali: arhimandrit Mihailo (Vukčević), arhimandrit Naum (Milković), protoprezviter – stavrofor Mićo Kostić, protoprezviter Mile Ristić, protonamjesnik Predrag Sušić, prezviter Dragan Mihajlović i protođakon Nebojša Anđić.

Hram Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila je tokom Drugog svetskog rata mnogo postradao, i trenutno se nalazi u fazi obnove, trudom, ljubavlju i nesebičnoj pomoći  g. Branka Drakulića koji je poreklom iz Gradine Koreničke, a danas živi u Beogradu, zvona ovoga hrama su nakon 80. godina, opet zazvonila i sabrala mnoštvo vernih koji su takođe pokazali revnosnu ljubav i spremnost da se obnova ovog hrama dovrši. Nakon osvećenja zvona, a ceneći nesebično pokazanu ljubav i trud prema obnovi hrama Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila, Episkop G. Gerasim je dodelio Arhijerejsku zahvalnicu g. Branku Drakuliću.

Po završetku osvećenja, Episkop Gerasim je sabranom narodu poručio da svaki put kada obnavljamo svetinje, mi zapravo obnavljamo sebe, našu zajednicu sa Bogom, a pri tome svedočimo da nismo zaboravili na naše svetinje i hramove.

Naši predci su gradili hramove, da hramovi budu učionice, da se u hramovima propoveda reč Božija, da se mi, koji smo sabrani učimo reči Božijoj, da se učimo poukama Svetog Jevanđelja. Isto tako, naši predci su podgli i ovaj hram kako bi u njemu slavili Ime Božije, i kako bi kroz sve vekove i mi danas imali i služili u ovome svetome hramu – poručio je vernima Episkop Gerasim.

Ovome događaju je prisustovao i Načelnik opštine Plitvička jezera g. Ante Kovač. Završetak ovoga događaja okončao se trpezom ljubavi, koja je spremljena trudom protonamjesnika Nikole Malobabića, paroha koreničkog.

Izvor: Sveštena Eparhija gornjokarlovačka

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: