Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ostojić: Srbi su gubili jer su se od nacionalizma drugih branili internacionalizmom

Istoričar Predrag Ostojić smatra da je pobjeda komunista 1945. godine najveći poraz srpskog naroda u istoriji i da su Srbi gubili jer su se od nacionalizma drugih branili internacionalizmom.

 Istoričar Predrag Ostojić na istorijskom času o temi "Srpski antifašistički pokreti u Drugom svjetskom ratu".
Predrag Ostojić Foto: SRNA

„Period od 1941. do 1945. godine još boli, posebno Srbe, s obzirom na to da se posljedice pobjede internacionalizma osjećaju kao pogubne po srpski narod. Iznio sam tezu da je pobjeda komunista 1945. godine najveći srpski poraz u istoriji“, rekao je Ostojić večeras u Višegradu na istorijskom času o temi „Srpski antifašistički pokreti u Drugom svjetskom ratu“.

On je naveo da su Višegrad oslobodili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini 5. oktobra 1943. godine u operaciji koju je vodio Dragoljub Draža Mihailović i u kojoj je oslobođen prostor od Berana do Sarajeva.

„Ta operacija govori o snažnom pokretu koji je uspostavljen u to vrijeme, ali, nažalost, sukob koji je kasnije počeo, doveo je do toga da su se jedinice Jugoslovenske vojske u otadžbini povukle od Sarajeva, što je imalo za posljedicu zločine ustaša koji su nastavljeni na tom prostoru“, istakao je Ostojić.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević naglasio je da su režimski istoričari Josipa Broza ukrali istinu o vojsci pod komandom Mihailovića.

„Naš osnovni cilj je da tu istoriju iznesemo. Mi pokušavamo da, na edukativan način, Srbi sagledaju pravu istinu stradanja i teškog srpskog sloma“, dodao je Sladojević.

(SRNA)

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti:

Sakrili masakr 6.000 Srba zbog bratstva i jedinstva

Obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942 …

Vojin Nikitović – zaboravljeni junak sa pruge

Stari Brod: Nebo je plakalo nad zelenom grobnicom | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: