Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

OSNOVAN ODBOR ZA NjEGOVANjE SJEĆANjA NA JADOVINSKE ŽRTVE

Datum objave: četvrtak, 24 februara, 2011
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+
Logor Jadovno
Logor Jadovno

Pri Eparhiji gornjokarlovačkoj Srpske pravoslavne crkve /SPC/ osnivan je Odbor za obilježavanje i njegovanje sjećanja na žrtve kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. godine, saopšteno je Srni iz ove eparhije.

Odbor sačinjavaju episkop gornjokarlovački Gerasim, koji je i predsjednik Odbora, potpredsjednik je Dušan Bastašić iz Banjaluke, a članovi arhimandrit Mihailo, iguman manastira Gomirje, protojerej-stavrofor Mićo Kostić, paroh riječki, protojerej Dalibor Tanasić, paroh korenički, Đuro Zatezalo, istoričar, Rade Kosanović, načelnik opštine Krnjak, Milorad Delić, načelnik opštine Vrhovine, Slobodan Platiša, direktor Centra za razvoj pri SNV-u i Siniša Ljubojević, zamjenik gradonačelnika Ogulina.

U manastiru Presvete Bogorodice u  Donjem Budačkom juče je održana i prva sjednica ovog odbora na kojoj su razmatrani njegovi zadaci i ciljevi u predstojećem periodu.

“Nema srpske pravoslavne porodice porijeklom sa područja koje je pokrivala NDH, a koja nema srodnika ubijenog u vremenu postojanja te države.
Usvajanje stradanja srpskog pravoslavnog naroda u trajno pamćenje našeg naroda, predstavlja ne samo dužan odnos prema našim precima nego i odgovoran odnos prema budućim pokoljenjima u funkciji prevencije genocida”, navodi se u saopštenju.

Odbor će čuvati liturgijski i svaki drugi spomen na Novomučenike jadovinske i sve druge stradalnike na teritoriji Episkopije gornjokarlovačke i proučavati njihovo stradanje.

Odbor okuplja potomke i poštovaoce jadovinskih žrtava koji će svojim radom i aktivnostima doprinijeti da se stane u kraj zaboravu besprimjernog zločina, koji se dogodio u NDH tokom Drugog svjetskog rata na području kompleksa logora Jadovno i na drugim stratištima.

Predviđeno je da se u saradnji sa Episkopijom gornjokarlovačkom organizuje služenje parastosa Jadovinskim novomučenicima svake godine 24. juna, na Dan sjećanja.

Odbor će, između ostalog,  raditi i na dopuni imeničnog popisa žrtava na kome je dr Zatezalo radio do 1990. godine, a nastavio Muzej genocida u Beogradu.

Prema planu rada, Odbor će se baviti i zaštitom  registrovanih spomeničkih mjesta – Šaranove jame, mjesta logora Jadovno i mjesta logora Slana na ostrvu Pagu i na drugim gubilištima.

Na putu ostvarenja svojih programskih ciljeva Odbor nudi i spreman je na saradnju sa pojedincima i institucijama u zemlji i inostranstvu.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top