Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ORIĆU I MUHIĆU IZREĆI OŠTRE KAZNE ZA SVIREPA UBISTVA SRBA

Porodice zarobljenih i ubijenih Srba iz Srebrenice očekuju da će Sud BiH sutra, nakon ponovljenog suđenja ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, izreći zaslužene, oštre kazne za svirepo ubistvo trojice zarobljenih Srba na ovom području 1992. godine.

Naser Orić Foto: RTRS

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica saopšteno je da se očekuje da će Sud BiH napokon pokazati da je nepristrasan, da radi po zakonu i da nije instrument sarajevskih političkih moćnika, jer sud koji presuđuje po nečijoj naredbi treba ukinuti.

Informacija da će Orić ponovo biti oslobođen, koju su plasirali neki mediji, uznemirila je porodice žrtava i one ne mogu da vjeruju da se, uprkos svim dokazima i svjedočenjima o počinjenim zločinima, može izreći oslobađajuća presuda optuženom koji je zločine lično činio ili su počinjeni po njegovoj naredbi.

„Time bi sud nagradio počinioca zločina za svirepa ubistva civila, mučenje i masakriranje zarobljenika, te masovno uništavanje imovine i progon Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta, što je nedopustivo“, navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije pitaju sudije „ko ih plaća da nagrađuju zločince, odnosno po kojem zakonu presuđuju optuženim Srbima, a po kojem ostalima“.

„Da li postoji poseban zakon za amnestiranje Orića i da li su članovi sudskog vijeća `prespavali` iznošenje dokaza ili su samo formalno sproveli proceduru, ne slušajući dokaze i činjenice, pa sve to ignorišu i primaju visoke plate za neprofesionalnost i tendencioznost, odnosno poslušnost svojim nalogodavcima i mecenama?“, pitaju porodice srpskih žrtava iz Srebrenice.

U saopštenju se poručuje da, „ukoliko Sud BiH radi onako kako mu naredi sarajevska vlastela i osobe poput manipulatora /direktora Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva/ Mirsada Tokače koji krivotvori činjenice“, onda će porodice žrtava preduzeti aktivnosti i insistirati da taj sud bude ukinut, a njegove presude poništene jer nema nikakav legitimitet.

„Tokača nije kompetentan da priča o Srebrenici i ratnim dešavanjima u ovom mjestu pored učesnika tih događaja kao što su Ibran Mustafić i Hakija Meholjić čija svjedočenja u potpunosti demantuju Tokačine izmišljotine“, ukazuju iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih srpskih civila Srebrenice.

Za sutra je u Sudu BiH zakazano izricanje drugostepene presude Oriću i Muhiću nakon obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Izvor:RTRS

Vezane vijesti:

Orić se hvali ubijanjem Srba | Jadovno 1941.

Za krvavi Božić ’93 niko nije kažnjen! | Jadovno 1941.

Srpska sela još u crnini | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: