fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Organizacija starješina VRS: Nove generacije treba da uče o stradanju srpskog naroda

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske podržava inicijativu i aktivnosti na promjenama nastavnih planova istorije u završnim razredima osnovnih i srednjih škola, usmjerenim ka formiranju nacionalne kulture pamćenja, kako bi nove generacije čuvale tradiciju i nasljeđe srpskog naroda.

Vojska Republike Srpske Foto: RTRS
Vojska Republike Srpske Foto: RTRS

Ova organizacija u otvorenom pismu Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Republičkom pedagoškom zavodu, Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica navodi da se u nastavnim planovima završnih razreda osnovnih i srednjih škola moraju naći tematske cjeline kojima se rasvjetljava genocid NDH i stravična stradanja srpskog naroda u prošlosti, uz organizovanje obilazaka stratišta i učestvovanje na časovima istorije.

„Pored toga, naša organizacija traži da se u nastavne planove i programe uvedu i nove tematske cjeline iz proteklog otadžbinskog rata i stvaranja Republike Srpske“, poručili su iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Oni ističu da podržavaju projekat stručnog usavršavanja profesora i nastavnika istorije i srpskog jezika i književnosti usmjeren ka obrazovanju učenika o genocidu nad srpskim narodom u NDH, radi izgradnje kulture sjećanja.

„Evidentno je da dugi, često bespredmetni razgovori i polemike nepotrebno troše vrijeme i sprečavaju uvođenje ovih sadržaja čime se to neopravdano prolongira“, smatraju u Organizaciji.

Oni podsjećaju da su njihovi članovi bili direktni učesnici u stvaranju i očuvanju Republike Srpske što su uspjeli zahvaljujući sviješću i odlučnoću da spriječe ponavljanje genocida nad Srbima poput onih u pronacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

„Takvu svijest su nosili iz porodičnog predanja, jer kao što je poznato, na našim prostorima nema srpske porodice kojoj neko nije ubijen u genocidu tokom Drugog svjetskog rata, a politikom obrazovanja u prošlom sistemu ova svijest i kultura sjećanja na stradanja bila je na marginama“, zaključili su u Organizaciji.

Prema njihovom mišljenju, formiranje nacionalne kulture pamćenja jedan je od osnovnih prioriteta ovog društva.

„Taj zadatak se mora sprovesti kroz obrazovanje i vaspitanje mladih uvođenjem tematskih cjelina u nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola. Ukoliko buduća pokoljenja ne budu sistemski obrazovana da pamte genocid nad našim narodom i razloge nastanka Republike Srpske, izdaćemo sve one koji su položili svoje živote za njeno stvaranje“, poručuju iz Organizacije.

Starješine Vojske Republike Srpske saopštili su da su spremni da svojim znanjem i iskustvom doprinesu definisanju tematske cjeline „Otadžbinski rat i stvaranje Republike Srpske“ u nastavnim planovima osnovnih i srednjih škola, te da aktivno učestvuju na istorijskim časovima organizovanim u školama povodom značajnih datuma novije istorije.

„Mi ratne starješine Vojske Republike Srpske odajemo priznanje na urađenom poslu koji je od velike važnosti za naša buduća pokoljenja i očuvanje Republike Srpske. Na tome se ne smije stati, već suprotno, treba ubrzati rad i otkloniti sve nesporazume koji onemogućavaju i odugovlače ovaj proces“, navode u ovoj organizaciji.

Oni očekuju ubrzanu izradu novih programa istorije kako bi „Republika Srpska jačanjem patriotske svijesti mladih generacija dobila na snazi, jer samo visoko svjesni, odgovorni i stručni mogu da se bore, brane i izgrađuju našu otadžbinu“.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: