Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Organizacija starješina VRS: Nove generacije treba da uče o stradanju srpskog naroda

Datum objave: četvrtak, 27 aprila, 2017
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske podržava inicijativu i aktivnosti na promjenama nastavnih planova istorije u završnim razredima osnovnih i srednjih škola, usmjerenim ka formiranju nacionalne kulture pamćenja, kako bi nove generacije čuvale tradiciju i nasljeđe srpskog naroda.

Vojska Republike Srpske Foto: RTRS
Vojska Republike Srpske Foto: RTRS

Ova organizacija u otvorenom pismu Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Republičkom pedagoškom zavodu, Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica navodi da se u nastavnim planovima završnih razreda osnovnih i srednjih škola moraju naći tematske cjeline kojima se rasvjetljava genocid NDH i stravična stradanja srpskog naroda u prošlosti, uz organizovanje obilazaka stratišta i učestvovanje na časovima istorije.

“Pored toga, naša organizacija traži da se u nastavne planove i programe uvedu i nove tematske cjeline iz proteklog otadžbinskog rata i stvaranja Republike Srpske”, poručili su iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Oni ističu da podržavaju projekat stručnog usavršavanja profesora i nastavnika istorije i srpskog jezika i književnosti usmjeren ka obrazovanju učenika o genocidu nad srpskim narodom u NDH, radi izgradnje kulture sjećanja.

“Evidentno je da dugi, često bespredmetni razgovori i polemike nepotrebno troše vrijeme i sprečavaju uvođenje ovih sadržaja čime se to neopravdano prolongira”, smatraju u Organizaciji.

Oni podsjećaju da su njihovi članovi bili direktni učesnici u stvaranju i očuvanju Republike Srpske što su uspjeli zahvaljujući sviješću i odlučnoću da spriječe ponavljanje genocida nad Srbima poput onih u pronacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

“Takvu svijest su nosili iz porodičnog predanja, jer kao što je poznato, na našim prostorima nema srpske porodice kojoj neko nije ubijen u genocidu tokom Drugog svjetskog rata, a politikom obrazovanja u prošlom sistemu ova svijest i kultura sjećanja na stradanja bila je na marginama”, zaključili su u Organizaciji.

Prema njihovom mišljenju, formiranje nacionalne kulture pamćenja jedan je od osnovnih prioriteta ovog društva.

“Taj zadatak se mora sprovesti kroz obrazovanje i vaspitanje mladih uvođenjem tematskih cjelina u nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola. Ukoliko buduća pokoljenja ne budu sistemski obrazovana da pamte genocid nad našim narodom i razloge nastanka Republike Srpske, izdaćemo sve one koji su položili svoje živote za njeno stvaranje”, poručuju iz Organizacije.

Starješine Vojske Republike Srpske saopštili su da su spremni da svojim znanjem i iskustvom doprinesu definisanju tematske cjeline “Otadžbinski rat i stvaranje Republike Srpske” u nastavnim planovima osnovnih i srednjih škola, te da aktivno učestvuju na istorijskim časovima organizovanim u školama povodom značajnih datuma novije istorije.

“Mi ratne starješine Vojske Republike Srpske odajemo priznanje na urađenom poslu koji je od velike važnosti za naša buduća pokoljenja i očuvanje Republike Srpske. Na tome se ne smije stati, već suprotno, treba ubrzati rad i otkloniti sve nesporazume koji onemogućavaju i odugovlače ovaj proces”, navode u ovoj organizaciji.

Oni očekuju ubrzanu izradu novih programa istorije kako bi “Republika Srpska jačanjem patriotske svijesti mladih generacija dobila na snazi, jer samo visoko svjesni, odgovorni i stručni mogu da se bore, brane i izgrađuju našu otadžbinu”.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top