fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ordenje poslednje žene narodnog heroja predato muzeju

Porodica Danice Dane Milosavljević (1925–2018) ustupila Narodnom muzeju u Užicu 17 ratnih i mirnodopskih odlikovanja, među kojima i Orden narodnog heroja, Orden zasluga za narod i Orden jugoslovenske zastave sa lentom

Ordenje Dane Milosavljević (Foto S. Jovičić)
Ordenje Dane Milosavljević
(Foto S. Jovičić)

Užice – Nedavno je preminula i na beogradskom Novom groblju sahranjena Danica Dana Milosavljević (1925–2018), partizanska heroina hrabrošću iskazana u bitkama Drugog svetskog rata, poslednja žena u Srbiji sa Ordenom narodnog heroja. A u Užicu, njenom zavičaju, mnoga Danina odlikovanja i znamenja njena porodica predala je na čuvanje ovdašnjem Narodnom muzeju.

Učinio je to Danin brat Aleksandar Lale Milosavljević došavši u muzej zajedno sa ćerkom i dvojicom unuka. Predali su ukupno 17 Daninih odlikovanja, ratnih i mirnodopskih, među kojima i Orden narodnog heroja, Orden zasluga za narod, Orden jugoslovenske zastave sa lentom i druga, kao i preko 20 drugih njenih medalja i priznanja. Tu je i ukaz predsednika Josipa Broza Tita iz 1953. kojim se Dani Milosavljević dodeljuje Orden narodnog heroja.

– Ova znamenja moje sestre na drugu stranu nisu ni mogla krenuti nego u ovaj muzej, čiji je direktor Nikola Gogić čovek izuzetnog refleksa za istoriju i istoriju kulture, kome dugujem i zahvalnost za dostojanstven i častan ispraćaj Dane na beogradskom groblju. Neka u ovom muzeju, zašto da ne, postoji soba heroja čije dela se ne smeju zaboraviti. Upravo sam napisao romanesknu formu o tom vremenu hrabrih i antifašizma, zanesen idealima NOB-a i takav ostajem do samrtnog časa – kazao je Danin brat Lale Milosavljević, pa u ime porodice zahvalio muzeju.

Ordenje ove partizanske heroine, kako je rekao direktor muzeja Nikola Gogić, za sada će se čuvati u muzejskom depou. – Namera nam je da se napravi i soba heroja, gde će biti izloženi zapisi, odlikovanja, dokumenti i drugo o užičkim narodnim herojima: Krcunu, Ljubičiću, Nadi Matić, Želju Đuriću i drugim. Nadam se da će i ova Danina odličja tu naći mesto. Mi smo, inače, s Danom pre neku godinu razgovarali o Muzeju Užičke republike koji smo potom napravili, pitajući je za savete, ali je ona tada rekla da će pomoći ako se spomenik Vrhovnom komandantu Titu vrati na mesto koje mu pripada, na užički Trg partizana. Govorila je i da je više poražena u miru nego u ratu protiv fašizma kada su, odlukom državnih organa, izjednačeni partizani i četnici – ispričao je Gogić.

A Dana Milosavljević će ostati upamćena kao vrlo hrabra žena, bombaš i puškomitraljezac u ratu, koja je katkad sama jurišala na neprijateljske bunkere. Sa svega 16 godina se priključila Užičkom partizanskom odredu i potom se protiv okupatora borila u najtežim bitkama, sve do oslobođenja. Pisano je da nikad nije prežalila to što proboj Sremskog fronta, zbog drugih poverenih joj zaduženja, nije provela u borbi.

Autor: Branko Pejović

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: