Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Opstrukcija gradnje spomenika Srbima

srebrenica-stradanje.jpg

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice već dvije godine čeka od opštinskog Odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje dozvolu za izgradnju spomen-obilježja za 36 Srba iz Mjesne zajednice Gostilj, ali načelnici tog odjeljenja nikako da to odobre, izjavio je Srni predsjednik ove organizacije Mladen Grujičić.

On je rekao da su se od podnošenja zahtjeva promijenila trojica bošnjačkih načelnika Odjeljenja, ali da nijedan nije izdao dozvolu za gradnju spomenika i da je očigledno riječ o opstrukciji.

“Posljednji put podnijeli smo zahtjev 21. novembra i tražili da nam načelnik tog odjeljenja do 25. novembra obrazloži u pisanoj formi zašto toliko dugo čekamo na dozvolu za gradnju i kada ćemo je konačno dobiti”, rekao je Grujičić, ističući da do danas nije stigao nikakav odgovor na njihov dopis.

Izgradnja spomen-obilježja poginulim mještanima srpske nacionalnosti iz Gostilja predviđena je na lokaciji naselja Soloćuša, pored regionalnog puta Bratunac – Srebrenica, oko dva kilometra od centra grada.

Grujičić tvrdi da je nadležnom opštinskom odjeljenju dostavljena kompletna dokumentacija.

“Na naše pisane urgencije iz te službe su nam u početku odgovarali traženjem nekih papira i saglasnosti, a zatim su, uglavnom, ćutali. Poslije dugog čekanja, bez obrazloženja su nas obavijestili da treba da nađemo drugu lokaciju”, kaže Grujičić, navodeći da je prvo izdavanje dozvole opstruisao Mirsad Mustafić, koji je kasnije postao poslanik u Domu naroda Republike Srpske, zatim vršilac dužnosti načelnika tog odjeljenja Senad Subašić i sada aktuelni načelnik Ševko Karić.

On ističe da su se prije četiri mjeseca žalili resornom ministarstvu u Vladi Srpske koje je, na osnovu njihove dokumenatcije, naložilo Odjeljenju za urbanizam i prostorno uređenje Srebrenice da u roku od deset dana izda dozvolu za gradnju spomenika u Soloćuši, jer za to postoji sva neophodna dokumentacija, podsjeća Grujičić.

Od tada je prošlo 20 dana dok je načelnik tog odjeljenja Ševko Karić formirao petočlanu komisiju, koja je zajedno s njim izašla na “spornu” lokaciju.

“Upoznao sam Karića i ostale članove komisije o svim detaljima i oni su konstatovali da ispunjavamo uslove, kojih treba da se pridržavamo prilikom gradnje”, rekao je Grujičić, ističući da su od tada prošla dva mjeseca, a da Organizacija nije dobila dozvolu za gradnju.

Načelnik odjeljenja Karić rekao je Srni da je poslije dužeg vremena pristupljeno zakonskom rješavanju tog problema, u skladu sa nadležnostima ovog odjeljenja.

“Odjeljenje će izvršiti uvid u dostavljenu dokumentaciju, utvrditi njenu usklađenost sa zakonskom regulativom i u najkraćem roku se oglasiti o tom zahtjevu”, rekao je Karić, koji je potvrdio da je resorno ministarstvo u Vlade Srpske uputilo dopis tom odjeljenju da riješi pitanje izgradnje spomen-obilježja u Soloćuši.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović ocijenio je da je neizdavanje dozvole za izgradnju spomenika u Soloćuši potvrda da srebrenička vlast “pravi diskriminaciju” kada je riječ o žrtvama iz posljednjeg rata na ovim prostorima.

“Nedavno je bez problema izdata dozvola za izgradnju spomen-obilježja nastradalim Bošnjacima u Turbarima u naselju Toplica. Takvim odnosom prema srpskim žrtvama Bošnjaci u srebreničkoj vlasti potvrđuju da ne poštuju odluku Vlade Srpske o proglašenju Srebrenice područjem od posebne brige, prema kojoj je jedan od prioriteta da obilježavanje mjesta stradanja stanovnika ove opštine treba da bude ravnopravno”, rekao je Pavlović.

On je ukazao da je na području ove opštine podignuto nekoliko vjerskih objekata i spomen-obilježja Bošnjacima bez ikakvih saglasnosti i dozvola i da opštinske inspekcije na to nisu reagovale i obustavljale radove – što je bio slučaj sa izgradnjom crkve na srpskoj zemlji u srebreničkom selu Dugo Polje.

Priredio: Miro PEJIĆ

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: