fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OPET ME PROGANjAJU „NATO“ ISTORIČARI: Prof. dr Miloš Ković tvrdi da pojedine kolege planiraju da ga izbace sa fakulteta

Nakon osam tužbi zbog povrede časti i ugleda, koje je protiv njega podnelo četvoro kolega – Nikola Samardžić, Dubravka Stojanović, Vlada Stanković i Radoš Ljušić istoričaru i profesoru Milošu Koviću preti – izbacivanje sa Filozofskog fakulteta.
Miloš Ković; FOTO: Jadovno 1941.

Kako Ković tvrdi, grupa profesora predvođena Samardžićem čini sve da on ne bude izabran u zvanje redovnog profesora, iako za to ispunjava sve uslove.

I to se ne dešava prvi put, jer su Kovića i pre četiri godine prilikom izbora u zvanje vanrednog profesora hteli da proteraju sa ovog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

– Ovo je politički obračun i to zna svako ko prati istoriju ovog sukoba, moj javni rad i delovanje Nikole Samardžića, Dubravke Stojanović i njihovih prijatelja, koji su zavladali Odeljenjem za istoriju Filozofskog fakulteta – kaže Ković za „Novosti“ – Sve to znaju i studenti, koje godinama gone i izbacuju sa Univerziteta, samo zato što mene biraju za mentora. Ovo je borba za duše naše dece, za istoriju koju će ona učiti u školama i na univerzitetima. Pitanje je da li će to biti „haške“ i „NATO istine“, ili prava istorija, kakvu nalažu nauka i struka. Zato nemam nameru da se iz ove borbe povučem.

Ković pojašnjava da profesor Nikola Samardžić, koji je u sukobu interesa zbog prijava koje je podneo protiv njega, hoće da odlučuje o njegovom izboru.

– Samardžić je u komisiju za izbor postavio svoje ljude, koji su izabrani da bi me izbacili s posla – ističe naš sagovornik. – Među članovima je i izvesni Haris Dajč, koji je, zbog javnih napada na mene na fakultetskim sednicama, i sam u sukobu interesa. Samardžić i Dajč nisu slučajno najbliži saradnici Bebe Popovića. Te ljude ne zanima suštinsko pitanje, imam li ili nemam uslove za izbor u zvanje redovog profesora. Samardžić je za ovo dobio podršku većine na Odeljenju za istoriju, koja se izražava na nečuven i nezakonit način – glasanjem imejlom, pri čemu se neoglašavanje računa kao glas „za“. Na taj način za Samardžićev „predlog“ glasali su i Dubravka Stojanović i Vlada Stanković, koji su, takođe, protiv mene podneli po dve sudske prijave, što je još jedan slučaj sukoba interesa.

Kada je reč o ponašanju dekana Danijela Sinanija, Ković navodi da on dozvoljava i verovatno odobrava ovo bezakonje.

– Sinani mi, pred svedocima, bez ikakvog obrazloženja, prenosi nečasnu ponudu ovih ljudi da budem reizabran i time doveden u situaciju da budem izbačen – kaže Ković. – Pri tome, on odbija da, na osnovu ovlašćenja, predloži nepristrasnu i kompetentnu komisiju. Na isti način se ponašao prilikom mog izbora u zvanje vanrednog profesora 2017, kada je pokušavao da me protera sa fakulteta.

SINANIJEV JEFTIN SPIN

Miloš Ković kaže i da se dekan Danijel Sinani predstavlja kao žrtva njegovih tobožnjih javnih aluzija na njegovo etničko poreklo.

– To je zaista jeftin „spin“ – ocenjuje Ković. – Problem, naravno, nije u njegovom prezimenu, nego u tome što mu u biografiji na sajtu Fakulteta piše da je masterirao 2006. i doktorirao 2007. godine. Za takvu brzinu do sada nisam čuo. Tu piše još jedan rekord – za devet godina dogurao je od asistenta-pripravnika do redovnog profesora.

Izvor: NOVOSTI


Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Samardzića treba da je srAMOTA ,DA JE TAKO NISKO PAO DA ide na RS protiv Prof Kovića..Ako ima moral Samardzić odmah bi trebao prestati sa takvim prostačkim ponašanjem prema kolegi- Druge ne znam ali izgleda da su sitne duše i oni. Sramota za filozofski fak-

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: