fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Opasno poigravanje sa brojkama

Stevo Pašalić
Stevo Pašalić

Razgovarao: Milorad Gutalj

Demograf Stevo Pašalić proučio je sve izvještaje međunarodnih eksperata tužilaštva Haškog tribunala u kojima su obrađivane prisilne migracije stanovništva i žrtve rata u BiH i zaključio da su u tim izvještajima sve žrtve, vojne ili civilne, jednako tretirane kao žrtve rata.

On kaže da se struktura žrtava može klasifikovati na žrtve koje su pripadale vojnim formacijama ili civilnom stanovništvu, ali da međunarodni eksperti u svojim istraživanjima nisu tome posvetili dovoljno pažnje nego su navodili paušalne ocjene.

Takvi paušalni navodi su vrlo opasne teze koje, praktično, mogu da odrede karakter rata, upozorio je Pašalić u intervjuu Srni.

„Eksperti su paušalno navodili da je u ratu u BiH poginulo 80 odsto Srba koji su pripadali vojnim formacijama, a da je 20 odsto bilo poginulih civila, dok je kod Bošnjaka i Hrvata obrnuto, 80 odsto poginulih civila i 20 odsto poginulih vojnika“, kaže Pašalić.

On je pred Haškim tribunalom osporavao ove podatke postavljajući pitanje kako ekspert tužilaštva može paušalno da pravi strukturu unutar neke cjeline žrtava, kada za istraženi prostor prvo nije definisana cjelokupna populacija.

„Mora da se utvrdi ukupna populacija koja je živjela u nekim opštinama BiH koje su eksperti uzeli za svoje potrebe, da se vidi koliko je od te populacije maloljetnika, koliko oficira i vojnika na frontu, a koliko civila. Tih podataka u izvještajima nema, ali se i pored toga iznose procjene o broju vojnih ili civilnih žrtava“, navodi Pašalić.

Njegovu primjedbu da se ne može govoriti o dijelovima neke pojave, a da se istovremeno ne zna cjelokupna pojava, u Haškom tribunalu ocijenili su, kaže, vrlo umjesnom.

Sarajevo je srpska grobnica

Pašalić smatra da je iznošenje ukupnog broja žrtava, koje je navedeno u izvještajima eksperata Tužilaštvom iz Haga, vrlo značajno, ali i opasno bez dublje naučne analize. On navodi primjer demografa Eve Tabu koja iznosi podatak o 104 732 ratne žrtve.

„Ta ocjena je paušalna, a broj od 22 000 srpske žrtve potpuno je minimiziran“, smatra Pašalić.

On podsjeća da je Eva Tabu koristila mnogo nepouzdanih i nerelevantnih izvora podataka, poput udruženja i pogrebnih društava, čiji podaci nisu verifikovani što dovodi u pitanje cijeli ekspertski izvještaj.

„Brojke govore ono što želi onaj koji umije sa njima da se poigra. Brojke su vrlo opasne za manipulisanje, ako iza njih ne stoji duboka naučna analiza“, upozorio je Pašalić.

On osporava i podatke Informaciono-dokumentacionog centra Mirsada Tokače u kojima je navedeno da je u BiH ubijeno ili nestalo oko 99 000 lica, od čega oko 26 000 Srba.

„U Haškom tribunalu sam rekao da je Sarajevo najveća grobnica srpskog naroda u proteklom ratu. Ako neko iznese podatak da je u toku rata u Sarajevu bilo samo 800 žrtava srpske nacionalnosti, onda mu nisu dobre namjere. U Sarajevu je stradalo najmanje 5 000 Srba, za šta postoje podaci, dok se smatra da je u ovom gradu stradalo i do 10 000 Srba, ali za tu brojku, nažalost, nema preciznih podataka“, pojasnio je Pašalić.

Manipulacije o etničkom čišćenju

Eksperti Haškog tužilaštva obrađivali su migracije stanovništva u određenom broju opština u BiH, naseljenim uglavnom nesrpskim stanovništvom. Pašalić upozorava da ti podaci nisu klasifikovani, kako bi se stekao utisak da je riječ o etničkom čišćenju.

„Od početka rata do 1995. godine sa svojih ognjišta u BiH pokrenulo se oko dva miliona ljudi, što je polovina populacije. Nemoguće je da su svi oni bili pod kategorijom etničkog čišćenja“, kaže Pašalić i podjeća da je etničko čišćenje „uklanjanje nepoželjnog stanovništva sa određene teritorije brzo i silom“.

On pojašnjava da je u mnogim slučajevima bila riječ o blažim oblicima etničkog čišćenja kao što su transfer i deportacija stanovništva, radi odlaska u sigurnije krajeve.

„Dokazivao sam i u Haškom tribunalu da sve što se pokrenulo sa svojih ognjišta u BiH ne spada u etničko čišćenje. Smatram da sam konačno doveo u pitanje, što je potvrdilo Sudsko vijeće Haškog tribunala, neka istraživanja eksperata Tužilaštva, prije svega Eve Tabu, koja je sačinila 30 izvještaja protiv Srba optuženih za etničko čišćenje, deportaciju, progone i žrtve rata“, rekao je Pašalić.

On insistira na tome da se rat u BiH ne može proučavati tako da se neselektivno uzme uzorak opština, onako kako nekome padne na pamet, pa se na osnovu toga dižu optužnice protiv ljudi.

„Radi istine, moraju se uzimati o obzir sve opštine u BiH, jer je malo koja ostala pošteđena od ratnih zbivanja. Na taj način uzelo bi se u obzir i stradanje srpskog nacionalnog korpusa“, naglasio je Pašalić.

Pašalić je dodao da je Sudsko vijeće Haškog tribunala prihvatilo njegov izvještaj u cijelosti.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: