fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Olakšati proceduru za državljanstvo

 

Milorad Dodik i Olga Batić
Milorad Dodik i Olga Batić

Predsednik RS Milorad Dodik smatra da je potrebno liberalizovati proceduru za Srbe iz regiona za dobijanje državljanstva Srbije.

Dodik je rekao da je danas prisustvovao sastanku predstavnika Srba u regionu u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, na kojem je pokrenuta inicijativa da se liberalizuje procedura za dobijanje državljanstva Srbije.

„Danas smo dobili važnu odluku Vlade Srbije da se ukinu takse za dobijanje državljanstva Srbije i to je veoma važno, imajući u vidu socio-ekonomsko stanje i činjenicu da su to uglavnom višečlane porodice koje traže državljanstvo“, rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je dodao da između Srbije i BiH postoji sporazum o dvojnom državljanstvu, ali da su praksa i komplikovane procedure izazvali zastoj u dobijanju državljanstva.

„Nama je važno da svi u Republici Srpskoj koji žele i dobiju to državljanstvo“, rekao je Dodik i dodao da je bilo reči i o saradnji na drugim poljima kao i o mogućnostima da se Srbima iz regiona omogući lakši pristup obrazovnom sistemu Srbije.

On je rekao da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju veoma važna činjenica i da ukupno poboljšava njen položaj, ali i čitave srpske zajednice u regionu.

Dodik je dodao da je uloga Srbije, iako se radi o garantu Dejtonskog sporazuma, do skora bila skrajnuta i da je prepušteno neformalnim centrima moći da menjaju taj sporazum „kroz nasilje visokog predstavnika u Sarajevu“.

„Vreme je potpune rehabilitacije i regionalnog jačanja Srbije, kao najvažnije zemlje u regionu. Ona za nas to jeste, ali to mora da se manifestuje na svim pitanjima… Srbija je danas okosnica ukupnog nacionalnog razvoja i položaja Srba u regionu i zato podržavmo sve napore i sve partije koji daju doprinos razumevanju i jačanju te pozicije“, rekao je Dodik.

On je najavio i pravljenje knjige u kojoj bi bili navedeni svi suptilni pokušaji urušavanja prava Srba u regionu i majorizacije srpske nacionalne zajednice u okolnim zemljama.

Dodik se danas sastao i s predsednicom DHSS-a Olgicom Batić i poželeo toj stranci mnogo uspeha na predstojećim izborima i trajanje na političkom nebu Srbije.

Predsednik RS je rekao da je DHSS oduvek bila stranka koja je podržavala napore Republike Srpske da osnaži sopstvene institucije i da se unapredi Sporazum o specijalnim vezama RS i Srbije.

Olgica Batić je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je ta stranka postala članica koalicije koju će na predstojećim izborima predvoditi Demokratska stranka.

Olgica Batić je najavila da će DHSS i sa novim rukovodstvom ostati dosledna svom demokratskom putu i da će nastaviti saradnju sa svim političkim prijateljima, među kojima je i Dodik.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: