fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Олакшати процедуру за држављанство

 

Милорад Додик и Олга Батић
Милорад Додик и Олга Батић

Председник РС Милорад Додик сматра да jе потребно либерализовати процедуру за Србе из региона за добиjање држављанства Србиjе.

Додик jе рекао да jе данас присуствовао састанку представника Срба у региону у кабинету председника Србиjе Бориса Тадића, на коjем jе покренута инициjатива да се либерализуjе процедура за добиjање држављанства Србиjе.

„Данас смо добили важну одлуку Владе Србиjе да се укину таксе за добиjање држављанства Србиjе и то jе веома важно, имаjући у виду социо-економско стање и чињеницу да су то углавном вишечлане породице коjе траже држављанство“, рекао jе Додик.

Председник Републике Српске jе додао да између Србиjе и БиХ постоjи споразум о двоjном држављанству, али да су пракса и компликоване процедуре изазвали застоj у добиjању држављанства.

„Нама jе важно да сви у Републици Српскоj коjи желе и добиjу то држављанство“, рекао jе Додик и додао да jе било речи и о сарадњи на другим пољима као и о могућностима да се Србима из региона омогући лакши приступ образовном систему Србиjе.

Он jе рекао да jе добиjање статуса кандидата за чланство у Европскоj униjи за Србиjу веома важна чињеница и да укупно побољшава њен положаj, али и читаве српске заjеднице у региону.

Додик jе додао да jе улога Србиjе, иако се ради о гаранту Деjтонског споразума, до скора била скраjнута и да jе препуштено неформалним центрима моћи да мењаjу таj споразум „кроз насиље високог представника у Сараjеву“.

„Време jе потпуне рехабилитациjе и регионалног jачања Србиjе, као наjважниjе земље у региону. Она за нас то jесте, али то мора да се манифестуjе на свим питањима… Србиjа jе данас окосница укупног националног развоjа и положаjа Срба у региону и зато подржавмо све напоре и све партиjе коjи даjу допринос разумевању и jачању те позициjе“, рекао jе Додик.

Он jе наjавио и прављење књиге у коjоj би били наведени сви суптилни покушаjи урушавања права Срба у региону и маjоризациjе српске националне заjеднице у околним земљама.

Додик се данас састао и с председницом ДХСС-а Олгицом Батић и пожелео тоj странци много успеха на предстоjећим изборима и траjање на политичком небу Србиjе.

Председник РС jе рекао да jе ДХСС одувек била странка коjа jе подржавала напоре Републике Српске да оснажи сопствене институциjе и да се унапреди Споразум о специjалним везама РС и Србиjе.

Олгица Батић jе изразила задовољство због тога што jе та странка постала чланица коалициjе коjу ће на предстоjећим изборима предводити Демократска странка.

Олгица Батић jе наjавила да ће ДХСС и са новим руководством остати доследна свом демократском путу и да ће наставити сарадњу са свим политичким приjатељима, међу коjима jе и Додик.

Извор: B92

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: