Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Okupacija Poljske

Njemačka je 1. septembra 1939. godine počela Drugi svjetski rat okupacijom Poljske i zločinima nad Poljacima.

Okupacija Poljske

Invaziju je izvršila nacistička Njemačka, a SSSR se pridružio, na osnovu dogovora Adolfa Hitlera i Josifa Staljina, i zauzeli dio Poljske.

Invazija je poznata kao “Septembarska kampanja”, a završena je 6. oktobra 1939. godine.

Pošto je Poljska bila saveznik Zapada, 3. septembra Velika Britanija, Australija i Novi Zeland objavljuju rat Njemačkoj, a uskoro ih slijede i Francuska, Južnoafrička Republika i Kanada.

Sedam dana prije invazije ministri spoljnih poslova Njemačke i SSSR-a Joahim fon Ribentrop i Vjačeslav Molotov potpisali su ugovor o nenapadanju.

Nakon insceniranog “poljskog napada” na njemačko stanovništvo 31. avgusta, Hitlerove snage su sa sjevera, juga i zapada napale Poljsku.

Tanka linija odbrane koju su Poljaci rasporedili duž granice brzo je probijena i poljska vojska počela je da se povlači prema istoku. Nakon poljskog poraza u bici kod Bzure, Nijemci su stekli prednost.

Tada se Poljaci povlače prema jugoistoku slijedeći plan prema kojem su trebali da drže obranu na rumunskoj ranici dok im Saveznici ne priteknu u pomoć.

Međutim, 17. septembra, Staljinove trupe napadaju istočne predjele Poljske.

SSSR je ispunjavao tajni aneks sporazuma Molotov-Ribentrop, koji je podijelio Istočnu Evropu na dvije sfere uticaja, nacističku i sovjetsku.

Nakon završetka kampanje, formiran je poljski pokret otpora – snage koje su se na strani Saveznika borile tokom cijelog rata.

Nijemci su imali znatnu brojčanu prednost nad Poljacima. Kopnena vojska imala je oko 2.400 tenkova organizovanih u šest oklopnih divizija.

Tokom rata, Poljska je izgubila više od 20 odsto stanovništva.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Poljska TO izbacila Aušvic i Jevreje iz znamenitosti Poljske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: