Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Oj dudovi, vi dudovi stari, da li vaša duša krvari..

Spomenik žrtvama
Spomenik žrtvama

Polaganjem venaca, svečanom akademojim i prikladnim kulturno-umetničkim programom u subotu je u Vukovaru održana manifestacija sećanja na žrtve fašizma u Dudiku.

Tokom programa u Spomen parku i Ružičkinoj kući u Vukovaru, još jednom je ukazano na stravičan zločin iz vremena Drugog svetskog rata, koji je počinjen prema brojnim građanima, koji su dovođeni sa šireg područja u Dudik i tamo pogubljeni.

Na oko pet kilometara od centra Vukovara u naselju Mitnica, u ulici Marije Jurić Zagorke bb, nalazi se Spomen park „Dudik“, ledina zasađena dudovima još od ranijih vremena, po kojima park nosi ime.

Na ovom mestu u vreme postojanja Nezavisne Države Hrvatske bilo je gubilište gde su hrvatski državni „redarstvenici“ pripadnici Župske redarstvene oblasti Nezavisne Države Hrvatske, tokom 1942. i 1943. godine dovodili ugledne Srbe i druge antifašiste i ubijali ih.

Ubijani su pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, saradnici i civili uhapšeni u znak odmazde zbog akcija partizanskog pokreta na Fruškoj Gori. Hapšenja su sprovođenja na teritoriji Srema (Zemun, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Ruma, Irig, Petrovaradin, Sremska Mitrovica, Sremska Rača, Kuzmin, Laćarak, Erdevik, Ilok, Vukovar, Bobota i u drugim mestima). Specijalnim železničkim kompozicijama sprovođeni su u Vukovar, gde je u magazinu grofovije Eltz, blizu vukovarske železničke stanice formiran logor. U logoru su uhapšeni izlagani torturi. Nakon kratkog sudskog postupka, na kome uhapšeni nisu imali pravo na adekvatnu odbranu, osuđivani su na smrt i u večernjim satima kamionima fabrike „Bata“ odvoženi na Dudik. Na Dudiku su bili primoravani da se oslobode odeće i ličnih stvari, u grupama su dovođeni do iskopanih raka, nakon čega su streljani.

Među ubijenim najviše je bilo Srba iz Srema. Oni su izvođeni iz svojih domova, odvođeni u Vukovar, pa na Dudik, a tamo su već čekale iskopane grobnice. Žrtve su prethodno pljačkane, naređivano im je da se svuku goli, a onda su ubijani.

U Dudiku je ubijeno 455 ljudi, od toga njih 384 iz Srbije, 71 iz Hrvatske i dvoje iz Bosne i Hercegovine. Pored toga, u Dudiku su sahranjivani i borci Pete vojvođanske brigade i Crvene armije koji su izginuli početkom 1945. godine na Sremskom frontu.

Nakon Drugog svetskog rata od strane Komisije za utvrđivanje ratnih zločina, od 25.04. do 03.05.1945. godine izvršene su ekshumacije i posmrtni ostaci 384 ubijenih sahranjeni su u „Kosturnicu sa spomenikom žrtava Dudika, palih boraca Pete vojvođanske udarne brigade i boraca Crvene armije“ u neposrednoj blizini centra Vukovara. U Spomen parku „Dudik“ izgrađen je memorijalni kompleks.

Na prostoru Dudika, po ideji beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, podignut je memorijalni kompleks na kojem je dominiralo pet konusnih stubova i oni simbolično predstavljaju pet baklji i više kamenih cvetova.

Na kamenim cvetovima nalaze se epitafi:

„Putniče, koji si u budućnost krenuo, zastani i na ovom izvorištu napij se bistrinom vode, lepotom slobode, ljubavlju onih koji za nju dadoše živote“, „Oj dudovi, vi dudovi stari, da li vaša duša krvari za onima koji su tu pali i slobodu krvlju zasejali, nisu oni samo tiha trava, već zvezdani trag nezaborava…“

Tokom oružanih sukoba 90-tih godina memorijalni kompleks je u potpunosti devastiran. Stubovi su gađani iz teškog naoružanja, a kameni cvetovi oboreni. Većina dudova koji su krasili Dudik posečena je, a ovaj prostor je krajnje zapušten.

Tu je sada i igralište HNK Mitnica…

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: