Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ogorčenje zbog ponašanja Zagreba po pitanju ekshumacija Srba

Datum objave: četvrtak, 20 juna, 2019
Objavljeno u Dalmacija
Veličina slova: A- A+
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije /Srpska koordinacija/ je, povodom 27 godina od zločina hrvatske vojske nad Srbima na Miljevačkom platou, izrazila protest i ogorčenje, zbog ponašanja Hrvatske koja ne vrši ekshumacije poznatih grobnih mjesta.
Miljevački plato (foto: krajinaforce.com)
Miljevački plato (foto: krajinaforce.com)

Srpska koordinacija, u ime porodica nestalih, izražava ogorčenje i protest zbog licemjernog i nerazumnog ponašanja i pristupa Hrvatske.

U saopštenju se navodi da Hrvatska, umjesto da ekshumira posmrtne ostatke iz registrovanih grobnica i grobnih mjesta i pojača identifikacije, pothranjuje širenje otvorene mržnje i vršenje etnički motivisanih krivičnih djela prema Srbima i tako stvara ambijent da se pitanje nestalih srpskih žrtava ne rješava.

Srpska koordinacija ponavlja poziv vlastima u Srbiji i Hrvatskoj, da stave na dnevni red i prioritetno rješavaju pitanja procesuiranja počinilaca ratnih zločina, pronalaska i identifikacije nestalih lica, suočavanja sa prošlošću i satisfakcije svim žrtvama.

U saopštenju se napominje da je u zločinačkoj akciji hrvatskih vojnih i paravojnih formacija na zaštićeno područje UN u selu Miljevci, u okolini Drniša, 21. juna 1992. godine, ubijeno i izmasakrirano 40 pripadnika Teritorijalne odbrane Republike Srpske Krajine.

U saopštenju se podsjeća da su, nakon što je Unprofor preuzeo zaštitnu ulogu na području tadašnje RSK, hrvatske vojne i paravojne snage iznenadnim i mučkim napadom na pripadnike Teritorijalne odbrane RSK na Miljevačkom platou, grubo prekršile odredbe “Sarajevskog primirja” postignutog 2. juna 1992. godine.

– O monstruoznosti ovog zločina govori činjenica da su hrvatski zločinci, nakon ubistva pripadnika Teritorijalne odbrane RSK, žrtve izmasakrirali, a njihove posmrtne ostatke, po uzoru na ustaške zločince, bacili u krašku jamu, koju su zatrpali smećem, kako bi prikrili tragove ovog zločina – navodi Koordinacija.

Reagujući na napad hrvatskih snaga, podsjeća se u saopštnju, Savjet bezbjednosti UN je donio Rezoluciju 762, kojom je zahtijevano povlačenje hrvatskih snaga, koju je Hrvatska ignorisala i zbog čega nije snosila nikakve posljedice.

Dva mjeseca od počinjenog ratnog zločina, na pritisak međunarodne zajednice, izvršena je ekshumacija svih ubijenih i identifikacija 28 žrtava.

U saopštenju se navodi da je 12 žrtava sahranjeno na kninskom groblju, a porodice do današnjeg dana ne mogu dobiti njihove ostatke, jer Hrvatska odbija ekshumaciju i identifikaciju.

Srpska koordinacija ističe da u Hrvatskoj, prema evidenciji nadležnih hrvatskih organa, postoje registrovane grobnice i grobna mjesta, u kojima je sahranjeno više od 70 srpskih žrtava i koja se odmah mogu ekshumirati.

Koordinacija ocjenjuje da Hrvatska u svim pregovorima sa Srbijom ističe problem nestalih kao najvažniji, ali kada je riječ o srpskim žrtvama u Hrvatskoj, evidentno, nastupa neiskreno i nepošteno.

Koordinacija pita kakav je smisao pregovora i traženja nestalih lica, ukoliko se ne žele ekshumirati poznata grobna mjesta.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Za zločin na Miljevačkom Platou još niko ne odgovara …

Zločin na Miljevačkom platou | Jadovno 1941.

Služen parastos Srbima ubijenim na Miljevačkom platou …

Zločin na Miljevcima bio najava etničkog čišćenja Srba iz …

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top