fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ognjen Kraus: Izjednačavanje ustaša i antifašista naša je sramota

Predsjednik Jevrejske opštine Zagreb odbio je dati izjavu HTV-u, jer je današnji ‘TV kalendar’ ignorisao godišnjicu Kristalne noći

Obljetnica Kristalne noći Kraus: Izjednačavanje ustaša i antifašista naša je sramota
Izjednačavanje ustaša i antifašista naša je sramota Foto: novilist.hr

Ovdje smo da ne dopustimo izjednačavanje krvnika i žrtava, izjednačavanje ustaštva i antifašističke borbe, kazao je predsjednik Jevrejske opštine Zagreb (ŽOZ) Ognjen Kraus na komemoraciji u povodu 79. obljetnice Kristalne noći, prvog masovnog pogroma Jevreja u nacističkoj Njemačkoj, održanoj večeras na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

„Kristalnom noći“ prozvano je nasilje nad Jevrejima a i njihovom imovinom, u kojemu je u noći s 9. na 10. novembra 1938, ubijen 91 Jevrejin, oko 30.000 deportovano u koncentracione logore, spaljeno dvestotinjak sinagoga, oskrnavljena jevrejska groblja te uništeno najmanje 7.000 trgovina u jevrejskom vlasništvu, a sve to uz, kako je izvijestio jedan britanski dopisnik, oduševljeno posmatranje „pristojnih majki iz srednje klase koje su podizale svoju djecu da vide ‘zabavu'“.

„Na taj je dan zaista započeo Holokaust, najmračniji period ljudske istorije, u kojem je po rasnim zakonima ubijeno šest miliona Jevreja“, podsjetio je Kraus na komemoraciji, koju su organizovali ŽOZ i Antifašistička liga.

„Danas u Njemačkoj, kao ni u jednoj zemlji zapadne Europe, nije moguće relativizobati ono što su označavali kukasti krst i pozdrav ‘Sieg heil’. Nije moguće imenovati komisiju koja bi, kao u Hrvatskoj, odlučivala što znači pozdrav ‘Za dom spremni’, koji je obilježio takozvanu NDH, jedinoj zemlji u Europi koja je donijela vlastite rasne zakone i imala svoje koncentracione logore, njih preko četrdeset. Danas se u Hratskoj izjednačavaju antifašistički pokret i ustaški pokret. To je naša sramota“, rekao je Kraus pred pedesetak okupljenih, među kojima su bili i ambasadori Njemačke i Austrije te diplomatski predstavnici drugih zemalja.

Prije početka komemoracije, Ognjen Kraus odbio je dati izjavu novinarskoj ekipi Hrvatske televizije, ogorčen time što je današnji ‘TV kalendar’ HTV-a ignorisao obljetnicu Kristalne noći. „I dotle smo došli. Sramota!“, rekao je Kraus novinaru našeg lista.

Autor: Boris Pavelić

Izvor: novilist.hr

Vezane vijesti:

Kristalna noć: Uvertira za najveći zločin u istoriji čovečanstva

Skupovi Pegide uprkos godišnjici „Kristalne noći“ | Jadovno …

Pamti se „kristalna noć“ ali i pad zida | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: