Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Odupiranje asimilaciji

Datum objave: sreda, 17 oktobra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/tribina.jpg

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da se Srbi u Hrvatskoj još nose sa velikim brojem ratnih i poratnih teškoća, ali da se njihov položaj razvija, da jačaju svoje institucije i odupiru se asimilaciji.”Bolje je nego što je bilo juče, ali daleko od onoga kako mislimo da bi trebalo biti”, rekao je Pupovac u Banjaluci pred početak tribine “Položaj Srba iz Hrvatske prije i nakon pristupanja EU”. 

Kao najveći problem sa kojim se Srbi u Hrvatskoj suočavaju, Pupovac je naveo zapošljavanje, razvoj povratničkih sredina koje nemaju podsticaja od države i teškoće u vezi sa ratnim zločinima.

“Najmanje rezultata imamo kada je riječ o zapošljavanju. Ono što se dogodi u privatnom sektoru se dogodi, ali kada je u pitanju država nemamo rezultata. Imamo Akcioni plan, ali nemamo akciju”, rekao je Pupovac.

On je naveo da postoje dvije vrste podataka o broju Srba povratnika u Hrvatsku – zvanični podaci i oni koji se zasnivaju na istraživanjima i koji su bliži realnosti.

Prema zvaničnim u Hrvatsku se vratilo 136.000 Srba, dok podaci koji se zasnivaju na istraživanjima pokazuje da je riječ od 60. 000 do 70.000 Srba.

Pupovac očekuje da će, nakon ulaska Hrvatske u EU, Brisel, osim Zagreba, biti adresa na kojoj se mogu otvoriti pitanja Srba u Hrvatskoj.

On očekuje i napredak u razvoju područja u koja su se vratili Srbi i bolja rješenja u politici ravnomjernog razvoja.

Pupovac je ocijenio da je proces pristupanja i pregovora za ulazak Hrvatske u EU već uticao na rješavanje problema Srba u Hrvatskoj.

“Pitanja koja su inače čekala na rješavanje preko deceniju, a u nekim slučajevima i duže, počela su se rješavati. Neka su riješena, a neka su u postupku rješavanja”, rekao je Pupovac.

Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Jadovno 1941”, koje je organizator tribine, rekao je da Srpsko narodno vijeće ovom udruženju daje punu podršku u realizaciji njihovih aktivnosti na području memorijalizacije i praktikovanja kulture sjećanja na stratištu Gospić.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

VIDEO: Prof. dr Milorad Pupovac, tribina u Banjoj Luci, 16.10.2012.

Pupovac: Asimilacija je najveća opasnost za Srbe u Hrvatskoj

RTRS-Foto: “Položaj Srba iz Hrvatske prije i nakon pristupanja EU”

Pupovac: Srbima u Hrvatskoj bolje, ali još nije dovoljno

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj se odupiru asimilaciji

Tribina: Položaj Srba iz Hrvatske prije i nakon pristupanja EU
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top