Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održano predavanje „Moje Jadovno“

Bijeljina - Dušan Bastašić na predavanju o kompleksu logora Jadovno
Bijeljina – Dušan Bastašić na predavanju
o kompleksu logora Jadovno

Predsjednik banjalučkog Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava „Jadovno“ Dušan Bastašić održao je večeras u Bijeljini predavanje o kompleksu logora Jadovno u kojima je ustaški režim u Hrvatskoj za dva mjeseca 1941. godine ubio gotovo 40 000 Srba.

Bastašić je rekao da je logor Jadovno bio sastavni dio kompleksa koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag i prvi likvidacioni logorski kompleks na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske.

„Potpuno je nevjerovatno da se o ovakvom zločinu decenijama nije govorilo i da postoji potpuna nezainteresovanost institucija i ljudi koji treba da vode brigu o sjećanju na ova stradanja“, rekao je Bastašić.

On je istakao da je Jadovno bio jedan od najstravičnijih ustaških logora, koji se formiran prije Jasenovca, gdje je za samo 132 dana, od aprila do avgusta 1941. godine, ubijeno najmanje 40 123 osoba, od kojih najmanje 38 200 Srba.

Predsjednik Svetosavske omladinske zajednice Bijeljina Velislav Mišura rekao je da je srpski narod dao veliki doprinos u borbi protiv fašizma i da je pretrpio velika stradanja u 20. vijeku i da je cilj predavanja da se žrtve otrgnu od zaborava.

Na predavanju „Moje Jadovno“, koje je održano u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini, ukazano je na neophodnost očuvanja sjećanja na stradalničku istoriju srpskoga naroda radi očuvanja identiteta i opstanka Srba na ovim prostorima.

Predavanje na temu „Moje Jadovno“ u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: