fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ODRŽANO PREDAVANjE „MOJE JADOVNO“ O STRADANjU SRBA

U Kneževu je večeras održano predavanje i otvorena izložba "Moje Jadovno".

U Kneževu je večeras održano predavanje i otvorena izložba „Moje Jadovno“.

U Kneževu je večeras održano predavanje „Moje Jadovno“ o strašnim zločinima u ustaškom kompleksu logora smrti Jadovno – Gospić – Pag, gdje su na najbrutalniji način ubijene 40.123 žrtve, uglavnom srpske nacionalnosti.

U Osnovnoj školi „Dositej Obradović“, pred oko 50 posjetilaca, među kojima je bio i veliki broj djece, prikazan je kratak dokumentarni film o Danu sjećanja na Jadovno i održano predavanje „Moje Jadovno“.

„Nakon toga, u Spomen-sobi poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja Kneževa postavljena je izložba `Moje Jadovno`“, rekao je Srni predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić.

Izložbu i predavanje inicirala su dvojica građana Kneževa Ranko Vučić i Gavro Popović, koji su do 2012. učestvovali u iznošenju Časnog krsta mučeničkom stazom do logora Jadovno, a kojima je ovom prilikom dodijeljena povelja „Jadovnički krstonoša“.

Ranko Vučić, koji je i predsjednik Boračke organizacije Kneževo, naglasio je da ne smijemo zaboraviti stradanje Srba, jer je to dio naše nacionalne istorije i ukazao na kontinuitet stadanje stanovnika Kneževa i Vlašića u Drugom svjetskom i posljednjem ratu.

Predavanju je prisustvovalo i sveštenstvo Kneževske parohije.

Ova izložbena postavka svojevrsno je svjedočanstvo o stradanju srpskog naroda. Izložba ima svoju ulogu u prevenciji genocida i predstavlja doprinos Udruženja „Jadovno 1941.“ u borbi za biološki opstanak srpskog naroda na njegovom duhovnom prostoru.

Izložbena postavka „Moje Jadovno“ predstavljena je na 16 panoa, koji pokazuju istinu o stradanju Srba za koju se dugo nije znalo.

„Izložba je pokušaj da se preispita vlastiti nacionalni odnos prema prošlosti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kao i uopšte odnos prema stradanju srpskog naroda u 20. vijeku. Uspomena na žrtvu nije retrogradna i ne zahtijeva revanšizam, već pomaže da se stvari iz prošlosti ne bi dogodile nekim budućim generacijama“, kažu u Udruženju „Jadovno 1941.“.

Izložba „Moje Jadovno“ biće postavljena u Kneževu od 19. do 29. marta u Spomen-sobi palih boraca.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Izložba i predavanje „Moje Jadovno“ u Kneževu

Izložba i predavanje „Moje Jadovno“ u Apatinu

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U AMBASADI SRBIJE U LONDONU

Objelodanjena Jadovnička tragedija Srbima u Lesteru

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U LONDONU

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Foto: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

I to je moguće: Beograd postidio Banju Luku

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: