Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Osnivano Udruženje istoričara “Milorad Ekmečić”

Osnivačka skupština Udruženja istoričara Republike Srpske “Milorad Ekmečić” održana je u Banjaluci, a za predsjednika je izabran Draga Mastilović.

Milorad Ekmečić
Milorad Ekmečić

Borivoje Milošević izabran je za potpredsjednika Udruženja, a na današnjoj osnivačkoj skupštini imenovan je i Upravni odbor.

Kao ciljevi Udruženja navedeni su unapređivanje naučno-istraživačke djelatnosti u oblasti istorijske nauke na prostoru Republike Srpske i popularisanje tih rezultata, unapređenje nastave istorije i stručno usavršavanje nastavničkog kadra.

Među ciljevima je stručna i naučna pomoć i svi ostali vidovi saradnje sa državnim institucijama koje se na bilo koji način bave istorijom, kao što su arhivi, muzeji, zavodi za zaštitu spomenika kulture, instituti, škole i fakulteti.

Ciljevi su i da se popularizuje istorijska nauka i jača položaj istorije kao nastavnog predmeta i položaja nastavnika istorije u osnovnim, srednjim školama i fakultetima, vrši stručno usavršavanje članova, podstiče izdavačka djelatnost i naučno-istraživački rad u oblasti istoriografije.

Iz Udruženja navode da su među ciljevima razvijanje saradnje između nastavnih i naučnih institucija u Republici Srpskoj, te srodnih stručnih institucija i udruženja u zemlji i svijetu, kao i promocija talentovanih učenika i studenata.

Akademik Milorad Ekmečić, jedan od najvećih srpskih istoričara, preminuo je 29. avgusta ove godine.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti.

Akademik Milorad Ekmečić, istoričar – Predstoji nam nova Staljingradska bitka

Dr MILORAD EKMEČIĆ: Sukob u Ukrajini je ništa drugo nego rat protiv pravoslavlja

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: