fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Osnivano Udruženje istoričara „Milorad Ekmečić“

Osnivačka skupština Udruženja istoričara Republike Srpske „Milorad Ekmečić“ održana je u Banjaluci, a za predsjednika je izabran Draga Mastilović.

Milorad Ekmečić
Milorad Ekmečić

Borivoje Milošević izabran je za potpredsjednika Udruženja, a na današnjoj osnivačkoj skupštini imenovan je i Upravni odbor.

Kao ciljevi Udruženja navedeni su unapređivanje naučno-istraživačke djelatnosti u oblasti istorijske nauke na prostoru Republike Srpske i popularisanje tih rezultata, unapređenje nastave istorije i stručno usavršavanje nastavničkog kadra.

Među ciljevima je stručna i naučna pomoć i svi ostali vidovi saradnje sa državnim institucijama koje se na bilo koji način bave istorijom, kao što su arhivi, muzeji, zavodi za zaštitu spomenika kulture, instituti, škole i fakulteti.

Ciljevi su i da se popularizuje istorijska nauka i jača položaj istorije kao nastavnog predmeta i položaja nastavnika istorije u osnovnim, srednjim školama i fakultetima, vrši stručno usavršavanje članova, podstiče izdavačka djelatnost i naučno-istraživački rad u oblasti istoriografije.

Iz Udruženja navode da su među ciljevima razvijanje saradnje između nastavnih i naučnih institucija u Republici Srpskoj, te srodnih stručnih institucija i udruženja u zemlji i svijetu, kao i promocija talentovanih učenika i studenata.

Akademik Milorad Ekmečić, jedan od najvećih srpskih istoričara, preminuo je 29. avgusta ove godine.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti.

Akademik Milorad Ekmečić, istoričar – Predstoji nam nova Staljingradska bitka

Dr MILORAD EKMEČIĆ: Sukob u Ukrajini je ništa drugo nego rat protiv pravoslavlja

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: