fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Komemoracija_u_jevrejskoj_opstini_u_Sarajevu-29929013Поводом обиљежавања Међународног дана сjећања на жртве холокауста и 70 година од ослобађања злогласног нацистичког логора Аушвица, у Јевреjскоj општини у Сараjеву данас jе одржана комеморациjа, коjоj jе присуствовао и предсjедаваjући Предсjедништва БиХ Младен Иванић.

„Ово jе дан када се широм свиjета људи присjећаjу и обиљежаваjу jедну од наjвећих свjетских трагедиjа и зато свако ко држи до основних људских вриjедности овом дану посвећуjе дужну пажњу и пуно поштовање према милионима невиних страдалих лица“, рекао jе Иванић.

Он jе изразио задовољство чињеницом да jе Савjет министара БиХ донио одлуку о обиљежавању Међународног дана сjећања на жртве холокауста и у БиХ.

„Ми у БиХ имамо пуно разлога да се сjећамо овог дана и да га достоjно обиљежавамо, како због улоге свих наших народа у Другом свjетском рату, гдjе су били на позитивноj страни, тако и због чињенице да jе током рата у БиХ много људи страдало“, навео jе Иванић.

Комеморациjа jе почела минутом ћутања у знак одавања почасти жртвама холокауста и свим жртвама ратова.

Предсjедник Јевреjске заjеднице у БиХ Јакоб Финци истакао jе да jе холокауст „jедна од наjвише кориштених, али и злоупотребљаваних риjечи, али и риjеч коjа jе обиљежила протекли виjек“.

„Та трагедиjа свеколиког човjечанства, а никако само jевреjског народа, сигурно jе у протеклих 70 година била, а и наредних ће 70 година биће предмет мултидисциплинарног истраживања, провjера, потврђивања и негирања“, навео jе Финци.

Он jе подсjетио на шест милиона jевреjских жртава холокауста, као и страдање Рома и других народа.

Предавање о теми „Мрачна сjена Аушвица. Живот Јевреjа у Њемачкоj“ одржао jе предсjедник Института „Лео Бек“ и професор jевреjске историjе и културе Михаило Бренер, коjи jе упозорио да jе „холокауст симбол разарања у 20. виjеку“.

Бренер jе говорио о своjеврсном историjском парадоксу, односно о томе да, осим у Израелу, данас jевреjске заjедница наjбрже расте у Њемачкоj, гдjе се и зачело зло нацизма и прогон Јевреjа.

Савjетник за културу Јевреjске заjеднице у БиХ Ели Таубер, коjи jе приjе два дана у Сараjеву представио своjу књигу „Холокауст у БиХ“, рекао jе новинарима да одређених помака у расвjетљавању и обиљежавању злочина над Јевреjима има, али су углавном манифестационог карактера, уз учешће мериторних стручњака.

„Друга ствар, што се тиче помjерања свиjести, jесте да ми морамо чекати jош низ година, зато што у БиХ ништа не радимо на превенциjи злочина“, сматра Таубер.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: