fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Održan parastos pobijenim Srbima u Glini 12. i 13. maja 1941. (Foto)

U organizaciji Vijeća srpske manjine grada Gline i Srpske pravoslavne crkve u petak 13. maja u Glini na kosturnici žrtvama pokolja u Glinskoj pravoslavnoj crkvi 12/13.05.1941. održan je parastos pobijenim Srbima.

Parastos pobijenim Srbima u Glini 12. i 13. maja 1941.

Vijence su položili organizator i antifašisti Gline i Petrinje kao i rodbina stradalih te građani Banije i Korduna.

Poslije parastosa sveštenika iz Gline, Topuskog i Kostajnice, prisutnima se obratio Željko Gavrilović predsjednik Vijeća srpske manjine grada Gline, a prisustvovao je i zamjenik Župana Boro Rkman.

Jedan od najsvirepijih i najjezivijih zločina nad Srbima u NDH bio je pokolj nekoliko stotina Srba muškaraca u pravoslavnoj crkvi u Glini.

Srbe zatvorene u glinskoj pravoslavnoj crkvi ustaše su odvodile po grupama do stratišta u Glinsko Novo Selo, Hadžer i Prekopu, gde su ih zverski mučili, najsvirepije ubijali i pokopavali u već iskopane jame.

Pokolj u glinskoj crkvi se desio 29. jula 1941. godine, a neki muškarci iz Gline su već ubijani ranije, u pokolju 11-12. maja 1941. kod Prekope i Hadžera.

Po stvarnoj evidenciji u pokolju je stradalo 1200 nevinih žrtava, a u kosturnici na pravoslavnom groblju je sahranjeno 2000 žrtava eshumiranih u Prekopi 1951. godine.

Izvor: Banija online

 

Vezane vijesti:

Ljuban Jednak: Govorilo mi je nešto da ću ostat živ

Jerej Jovan Obrenović: „ Sve sam 1941. izgubio, osim vjere u Boga“

ZLOČINI HRVATSKIH USTAŠA: Ubijanje srpskog naroda u Gornjem Taborištu, kod Gline, od strane svojih komšija

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: