fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održan javni čas o metodologiji izučavanja Holokausta

Izučavanje o Holokaustu treba da bude zasnovano na principu lične priče žrtve jer ispovijesti preživjelih uvijek govore o pobjedi života nad smrću, rekao je Boro Stanić, koji je sa učenicima Ekonomske škole u Bijeljini podijelio saznanja o ovoj temi stečena na seminaru „Jad Vašem“ u Jerusalimu, najvećem institutu za proučavanje Holokausta.

Stanić, koji je profesor srpskog jezika i književnosti u ovoj školi, na javnom času posvećenom metodologiji izučavanja Holokausta, rekao je da je cilj ovog seminara razvijanje svijesti o kulturi pamćenja, a Institut u Jerusalimu najveći je tog tipa na svijetu.

„Neophodno je metodološki pristupiti pročuvanju ovog problema 20. vijeka, kao i nastavne sadržaje o Holokaustu i genocidu prilagoditi učenicima“, rekao je Stanić.

On je naveo da saznanja o genocidu o Holokaustu koji se dogodio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, o trostrukom genocidu – nad Srbima, Jevrejima i Romima, treba da se prenose na mlađe generacije.

„Ova saznanja trebalo bi da se prenose mlađim naraštajima, ali jednom novom metodologijom koja se zasniva na principu lične priče. Do sada je to bilo u takmičenju sa brojevima, koji jesu bitni, ali to je donijelo mnogo negativnog u smislu dehumanizacije žrtve„, rekao je Stanić i dodao da je važno šta svako ponaosob može učiniti u tom pogledu.

Stanić je rekao, da, za početak, svako može da krene od svoje porodice i žrtava koje je svaki Srbin u 20. vijeku imao.

On je naveo da je na seminaru u Jerusalimu bio zastupljen princip rada čuvanja istorije i stradanja Srba, Jevreja i Roma.

„Istovremeno, na seminaru je bilo riječi o sistematskom proučavanju svih ljudi iz svih oblasti koji su uključeni pojam i definisanje Holokausta. Institut je u početku bio memorijalni centar, a kasnije je postao obrazovna inistitucija na kojoj se uči o Holokaustu“, rekao je Stanić i podsjetio da bi se teško od djece moglo očekivati da shvate i prihvate prikazivanje leševa i kostiju.

Stanić je naveo da takav pristup teško mogu da prihvate i stariji ljudi, posebno kod srpskog naroda kod kojeg postoji transgeneracijska trauma.

„Mi Srbi te traume treba da se oslobodimo i da proučavamo Holokaust na principu lične priče žrtve. Zato u Jerusalimu ovaj problem rješavaju putem različitih radionica, prilagođavaju to učenicima, prikazuju život Jevreja, prije i za vrijeme Holokausta, a na kraju šalju jednu pozitivnu poruku – da na kraju život pobjeđuje“, naveo je Stanić.

On ističe da ispovijesti preživjelih u Holokaustu uvijek govore o tome – o pobjedi života nad smrću.

„To i jeste cilj radionica – poslati pozitivnu poruku, a ne stvarati novu traumu, nego na dostojanstven način proučavati žrtve i stvarati pijetet prema njima“, rekao je Stanić.

Stanić je u okviru predavanja naveo i da je u prošlom vijeku, za vrijeme Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj postojala specifična tvorevina te ideologije koja je prethodila njenom stvaranju.

On je govorio i o počiniocima zločina, a ne samo o žrtvama, te istakao da je akcenat na tome da se kaže da su i oni bili obični ljudi.

„Nisu to bili nikakvi monstrumi koji hodaju na četiri noge, a cilj priče o njima jeste da se kaže da su oni upravo ti koji su ubijali i mučili Srbe, Jevreje i Rome, a bili su njihove komšije“, rekao je Stanić.

Metodologija proučavanja i svestran pristup ovom problemu koji treba sagledati iz više uglova, pristupati mu individualno poštujući svaki život i izbjegavajući dehumanizaciju žrtve, te pobjeda života na kraju, samo su neke od tema koje su se danas mogle čuti na ovom predavanju.

U organizaciji Republičkog pedagoškog zavoda i Vlade Republike Srpske grupa profesora Srpskog jezika i Istorije već nekoliko godina pohađa seminar o proučavanju Holokausta.

Seminar organizuje najveći institut za proučavanje Holokausta „Jad Vašem“ u Jerusalimu.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: